Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изложбата "Да живее карнавала“ гостува в Двореца - Балчик
Автор: Екип Varna24.bg 08:50 / 14.07.2015Коментари (0)599
©
За втори път габровският Музей "Дом на хумора и сатирата" гостува със своя изложба в Държавен културен институт "Културен център "Двореца" в Балчик. Сега представянето е посветено на няколко кръгли дати и юбилеи за града, което превръща изявата в особено вълнуващ празник. Домът на хумора е подготвил изложбата "Да живее карнавалът!". Тя очаква своята публика в Арт-галерия "Тунела" и ще бъде открита на 16 юли в 14:00 часа.

В изложбата ще бъдат представени фотоси от маскаради от преди повече от 85 години! Да, габровецът е умеел добре да работи - знаем го не от вицовете и анекдотите и не само от славното прозвище "Български Манчестър", но и във времето за отдих е бил изобретателен и творял нова култура, повлияна от европейската традиция. Точно преди 60 години - през 1965 година, Габрово започва да се връща към хубавата традиция и чрез своя карнавал да твори съвременната си, най-нова история на град на хумора.


Габровският карнавал има своя специфика и това го прави неповторим в палитрата от европейски и световни карнавали. Оплоден от стихията на жизнелюбивия габровски хумор, събитието не се бои да се надсмива над местни величия или политици от национален мащаб, да разчепква наболели проблеми в делника на габровеца, но и да е гостоприемен за усмивката на свои побратими от други карнавални градове в България и в Европа. Именно карнавалът отваря вратите на трайни приятелства - Габрово и белгийският карнавален град Аалст намират общ език чрез маскарадната традиция още в средата на 70-те години на миналия век.


За изложбата "Да живее карнавалът!" организаторите са подбрали маски, костюми, карнавални атрибути и аксесоари, снимки, плакати, илюстриращи различни моменти от габровския карнавал и неговото детско издание - миникарнавала от фонда на Дома "Хумор на народите". Тези, които желаят да усетят магията на карнавалното преобразяване, ще могат да облекат някой от приготвените за случая костюми и да се снимат за спомен. 


Изложбата няма да амбицията да изчерпа цялото многообразие на темата "карнавал", но ще се опита да подхване приятен и емоционален разказ за "Петото" годишно време - карнавалното, което се почита от габровци и започва да тече всяка година на важната в карнавалния европейски календар дата 11 ноември в 11 часа и 11 минути.

Периодът на изложбата "Да живее карнавала" ще бъде от 16 до 30 юли 2015 година.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Природни стихии
Бюджет 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: