Изминалите януари и февруари - най-топлите досега във Варна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
13:03 / 23.03.2016
1870
Януари и февруари бяха най-топлите досега във Варна. През първите два месеца на тази година средномесечната температура не падна под 5 градуса. Това разкри пред Дарик Иван Иванов, директор на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

От 15 години насам всяка година е по-топла от предходната. А средногодишната температура във Варна се е повишила с 1 градус за последните 30 години, посочи още шефът на варненските синоптици.

Глобалното затопляне се отразява в размиването на сезоните и по-високите средномесечни температури през зимата и пролетта. Единствено есента засега има по-устойчив характер.

Съществена промяна в количеството на валежите в региона не се забелязва. Средно по 105 дни в годината са дъждовни за Варна, сочат данните на местния филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

Няма нищо екстремно в това през февруари да има положителни температурни рекорди, а през март да вали сняг, обясни Иванов.

Времето до края на март ще е променливо, но сняг е изключено да вали. Пролетта ще е по-влажна, но с нормални за сезона температури.

Трудно е все още да се прогнозира какво лято ни очаква във Варна. По данните дотук може да се каже само, че ни очаква по-топла година, отбеляза синоптикът.

Синоптиците могат да прогнозират с точност времето само до 14 дни, колкото е кръговратът на водата на земята. По-дългосрочните прогнози не се правят на базата на теоретични или фактически данни, а по някои признаци и индекси, обясни Иванов. Той разкри, че прогнозите, които специализираните сайтове предоставят, се базират на компютърни модели. Всеки модел обаче си има недостатъци. Един модел може да е добър в прогнозата за температурата, а друг - за вятъра.

Днес се отбелязва Световният ден на метеорологията. Чества се всяка година на 23 март по инициатива на Световната метеорологична организация и под егидата на ООН. Тази година ще бъде отбелязан под мотото "Все по-топло, по-сухо и по-дъждовно. Да спасим бъдещето си!".


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби
Голям проект във Варна продължава да предизвиква масово недоволст...
Днес за последно варненци ще са на аванта
Ето какво ще бъде времето във Варна днес
Изложба на картини с пъстро настроение и иновативни скулптури оча...
ПП "Български Възход" Варна входира листата си за предстоящите из...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).