Изпълнители от няколко държави ще разнасят славата на Варна след финала на ММК "Art Stars - Звезди на изкуството“

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
08:52 / 11.09.2018
2212
Над 300 изпълнители от цялата страна, както и участници от Македония, Франция,  Молдова и Украйна ще отнесат със себе си прекрасните спомени и емоционални преживявания след участието си в Четвъртото издание на Международният Музикален Конкурс "Art Stars - Звезди на изкуството“, който приключи в неделя.

"Голям ентусиазъм, много силни участници. Конкурсът набира огромна популярност не само в България. За него вече се говори зад граница и се превръща в единствения професионален оперен конкурс в България.

Във всички конкурсни дни, по време на всички концерти, залите бяха препълнени от ентусиазирана публика. Важно е и това, че успяхме да осигурим освен всички други награди и парични награди на обща стойност 3000 лв., което не е никак малко за един такъв конкурс. Всички победители получиха купа, раздадохме четири картини като награди, професионални микрофони, грамоти за всички участници, както и възможността за изработката на един професионален видеоклип. Две от наградените участнички получиха възможност за изява в един от най-престижните конкурси в света, който се провежда в Казахстан. За там ще заминат Теодора Лавгинова и участничката от майсторския клас Весела Янева“, сподели г-жа Мила Маврова, организатор на ММК "Art Stars - Звезди на изкуството.

Конкурсът, който се проведе от 3 до 9 септември във Варна, завърши с концерт и награждаване на победителите в  третата категория "Класическо пеене“.

"Участниците там бяха три пъти повече от миналата година, което е много добър пробив. Журито бе председателствано от доц. д-р Иванка Нинова, в него влизаха още директорът на Държавна опера-Варна Даниела Димова и две чуждестранни представителки - проф. Ейми Фримър от САЩ и Роберта Матели от Италия. На много високо ниво премина конкурса тази година. Поради много големия брой участници и много взискателното жури, наградите бяха сравнително по-малко. Бяха отличени действително най-силните участници.

Наградата Grand Prix в категория "Класическо пеене“ не беше присъдена по преценка на журито. Двете професионални възрастови групи – втора и трета група, дадоха най-изявени участници. Първа награда от втора група получи Яна Стефанова от Казанлък. В трета  възрастова група първите награди бяха две – на Теодора Лавгинова и Нели Нечева от Стара Загора. В първата група с по-малки участници също имаше силни представители. На първо място беше Адриана Стефанова от Ямбол“, сподели още г-жа Мила Маврова.

Интересен акцент в конкурса бяха наградите на Роберта Матели от Италия, която връчи парични награди на шестима от изпълнителите, представили се с произведения на италиански композитори.  

За петима от победителите директорът на Държавна опера Варна Даниела Димова осигурява възможността за изява на сцената. Тази чест получават Жана Костова и Яна Стефанова от втора възрастова група, Нели Нечева и Теодора Лавгинова от трета възрастова група и и Борис Тасков.

Г-жа Маврова припомни, че от  3 до 7 септември в рамките на конкурса "Art Stars - Звезди на изкуството" се проведе майсторски клас по класическо пеене, воден от доц.д-р Иванка Нинова. В него се включиха десет оперни изпълнители.

"Много ползотворен майсторски клас, в който присъстваха максималния брой участници, които могат да получат една висококвалифицирана подготовка и  обучение. Участниците бяха от различни градове, имаше изпълнител и от Македония. На 7 септември се проведе концерт на участниците в майсторския клас и бяха връчени сертификати на всеки един от тях“, разказа Мила Маврова.

Организатори на Международния музикален "ART STARS-Звезди на изкуството" са Фондация "Звезди на изкуството" и Inner Wheel – България. Той се провежда с финансовата подкрепа на Община Варна чрез Фонд "Култура“. Конкурсът е в “Календар културните събития“  на Министерството на културата.

Медиен партньор на събитието е Varna24.bg.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...
Община Варна обяви свободните места за първо класиране в детските...
На прага на летния сезон сериозен проблем тревожи бранша по морет...
Вход свободен и празнична програма на 6 май в Парк-музей "Владисл...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).