Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Изпълнителният директор на "Албена" АД: Изнесените данни от "Енерго-Про Варна" са погрешни и манипулативни
Автор: Екип Varna24.bg 14:14 / 11.04.2022Коментари (0)2260
©
Курортен комплекс "Албена“ АД, която е клиент на Електроразпределение Север, години наред търси начини да заобиколи законодателството и директно да се свърже към мрежата на държавната компания "Електроенергиен системен оператор“ (ЕСО). Това се казва в съобщение от дружеството, изпратено до медиите.

От "Албена" АД излясоха с опровержение на информацията. Публикуваме я без редакторска намеса:

"Във връзка с разпространено от "Енерго-Про Варна“ ЕАД съобщение до медиите, а именно "Албена“ АД се опитва да се присъедини незаконно към мрежата на ЕСО“, бихме искали да направим следните опровержения по изнесените данни, които са дълбоко погрешни, манипулативни и въвеждат обществеността в заблуждение:

"Албена“ АД като голям, краен, небитов потребител от самото си създаване през 1969 г. физически е било присъединено към българската национална преносната мрежа, като това е потвърдено от редица институции като Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и от редица постановени съдебни решения на български съдилища в полза на "Албена“ АД. За да може и юридически да се присъедини към "Електроенергиен Системен Оператор“ ЕАД, остава да се монтира средство за търговско измерване, но това се възпрепятства по всякакви незаконни начини от "Електроразпределение Север“ ЕАД, собственост на "Енерго-Про Варна“ ЕАД, за което са сезирани компетентните органи – КЕВР и МЕ, а по случая текат проверки.

Самото присъединяване е обичайна практика за големите енергийни консуматори с присъединена мощност над 5 МВт, които ползват енергия единствено за себе си, като това е потвърдено и от Европейския съд в Люксембург. Присъединяването на "Албена“ АД попада именно в тази хипотеза. Свободата за избор на присъединяване към преносния или разпределителния оператор при условията на конкуренция е призната от Съда на Европейския съюз и от Върховния административен съд на България. Въпреки това, "Енерго-Про Варна“ ЕАД, възползвайки се от монополното си положение, блокира с всички възможни средства свободния избор на "Албена“ АД и недопуска дружеството да упражни законното си право.

Електрическата мрежа на територията на к.к. "Албена“ е собственост на "Албена“ АД, присъединена е директно в Подстанция "Албена“, която е собственост на "ЕСО“ ЕАД, а меренето се извършва директно в същата подстанция. Според Закона за енергетиката, а по-късно и потвърдено от българския съд, това е и границата на собственост между "ЕСО“ ЕАД и "Албена“ АД. Разпределителна мрежа на територията на к.к. "Албена“ няма, услугата "разпределение на електрическа енергия“ не се извършва и "Албена“ АД няма желание да извършва.

Абонати на "ЕРП Север“ са незаконно захранвани от "ЕРП Север“ чрез използване на чужда кабелна мрежа от средно и ниско напрежение – тоест "ЕРП Север“ получава пари от своите потребители без да извършва реално лицензионната си дейност. "Албена“ АД многократно е заявявала готовността си пред "ЕРП Север“, както и пред всички компетентни органи, че разполага с техническа възможност и при поискване от лицензианта ще предостави регламентиран от Закона за енергетиката достъп до мрежата си, за да се гарантира енергийното захранване на всички абонати на електрическа енергия. По смисъла на Закона за енергетиката разпределителното дружество трябва да бъде инициаторът на тези действия, но за съжаление до момента "ЕРП Север“ не показва желание за регламентиране на тези взаимоотношения и за законно изпълнение на лицензионната си дейност по "разпределение на електрическа енергия“. Твърдението "ЕРП Север няма да може да изпълнява задълженията си спрямо тези клиенти и да предостави качествена доставка“ не е вярно, а истината се съдържа в чл. 117 ал. 8 от Закона за енергетиката, който дава именно такава възможност на лицензианта.

"Албена“ АД държи също така да напомни на лицензианта, че не само "Албена“ АД, но и всеки собственик на енергийна инфраструктура е длъжен да прави редовни профилактики на съоръженията си съобразно съответните правила за безопасност и експлоатация. "ЕРП Север“ възпрепятства възможността за законосъобразна профилактика на съоръженията на "Албена“ АД, за което е сезирана Комисията за енергийно и водно регулиране относно неизпълнение на лицензионни задължения.

В заключение, "Албена“ АД приветства "заплахата“ на "Енерго-Про Варна“, че ще "сезира съответните компетентни органи, които да вземат отношение по случая“ и очаква бърза реакция и скорошно юридическо присъединяване към мрежата на "ЕСО“ ЕАД.

С уважение,

Красимир Станев

Изпълнителен директор на "Албена“ АД



Още по темата: общо новини по темата: 859
14.08.2023 »
08.08.2023 »
10.07.2023 »
08.07.2023 »
10.06.2023 »
01.11.2022 »
предишна страница [ 1/144 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: