Изтичат дните на уличната библиотека "Рапана"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:06 / 27.09.2018
2022
Изтичат последните дни на уличната библиотека "Рапана“ на входа на Морската градина, която през последната година се превърна в любимо място на хиляди варненци. В края на октомври съоръжението ще бъде премахнато, съобщиха неговите създатели.

"Рапана“ се появи в града през август 2017 г. по проект, който беше част от "Варна – Европейска младежка столица“. Идеята му беше хората да имат свободно място, където могат да вземат книга и да почетат без каквито и да било ограничения, като това наистина се случи. Всеки ден през отминалата година край уличната библиотека беше пълно с посетители. Никой не може да посочи колко точно книги са преминали през рафтовете й, но със сигурност са много. "Само ние като организатори навярно сме заредили десетина хиляди. Смятам, че като цяло проектът се получи много добре. Сега ще бъде интересно каква ще е реакцията на хората след премахването на "Рапана“, коментира Юзджан Тургаев, един от създателите му. 

Причините за премахването на уличната библиотека са няколко, посочи Боян Симеонов, друг от създателите. "Библиотеката е със статут на временна инсталация. Повече просто няма как да продължи да бъде там. Нямаме разрешително. Освен това е направена от дърво, а във Варна знаете, че влагата е на доста високо ниво. Колкото и да го лакираме, дървото започва да омеква, да гние. Не е малък обект и трябва да сме максимално прецизни за това колко да го държим, за да не станат някакви инциденти“, обясни Симеонов.

Той е категоричен, че проектът е бил много успешен. "За мен идеята на такива проекти тип "Рапана“, които са с временен статут, са по-скоро да провокират и да тестват. Аз мисля, че на всеки му е било ясно, че това няма как да бъде вечна инсталация, имайки предвид от какъв характер е направена. Тя обаче показа, че има много по-голям брой хора, които гледат на нея положително и я ползват по предназначение. Като цяло според мен се получи супер. Мисля, че откъм дизайн се справихме добре, както и откъм популяризирането на идеята. Това, което може би ме изненада, е, че чак толкова много хора го обгърнаха като нещо свое. Ясно беше, че ще има и инциденти, че някой ще взема повече книги от нужното. Все пак аз съм последният човек, който ще проявява наивност, но мисля, че като цяло се получи много успешно“, каза още Боян Симеонов. 

Създателите на "Рапана“ вече обмислят нов проект с далеч по-устойчив характер, който евентуално да предложат за реализация на община Варна. "Нещо като закрит павилион с библиотекар вътре. Подобно място съществува в София. Това обаче още е хипотеза, в момента го концептуализираме като идея. Нека първо да го измислим. Очевидно е, че хората имат нужда от нещо подобно. Във Варна има огромен дефицит на културни хъбове“, допълни Симеонов.

Източник: ИА "Черно море"

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).