КАТ Варна към студентите: Oтидете на купона без своя автомобил!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 07.12.2016
1690
По повод предстоящия студентски празник ще бъдат засилени полицейските проверки за нарушения на пътя, съобщиха от варненската полиция. От там припомниха кои са основните причини за възникване на тежки пътни инциденти - шофиране след употреба на алкохол и без книжка, както и движение с превишена скорост.

Ежедневно ще бъдат извършвани засилени проверки за употреба на алкохол в районите на питейните и увеселителни заведения на територията на град Варна, както и по основните пътни артерии, водещи към прилежащите курортни комплекси, предупреждават от МВР.

Органите на реда призовават студентите да бъдат предпазливи и разумни по време на празника.

За запазването на празничния дух и за гарантирането на незабравимите спомени е важно да се вземат предвид следните препоръки:

1. Oтидете на купона без своя автомобил! Вземете такси или намерете някой да Ви закара и да Ви върне от заведението.

2. Погрижете се автомобилa да е оборудван с гуми, подходящи за зимни условия; светлините, чистачките и отоплението да са в изправност. Поставете в багажника вериги за сняг, лопата, буксирно въже, автоаптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник. При възможност избягвайте шофирането на фарове.

3. Не се изкушавайте да пиете в автомобила, ако празникът започне с алкохол още там! Малките дози и концентрации увеличават значително риска от катастрофа.

4. Шумните разговори и високите децибели на музиката при еуфоричното настроение в купето пречат значително на концентрацията и отклоняват вниманието на шофьора. Помолете своите приятели да се съобразяват с това.
5. Не се поддавайте на приятелски закачки и въвличания в "състезание", "гонки" и рискови изпреварвания! Направете забележка, ако шофьорът управлява рисково - превишава значително скоростта, изпреварва неправилно и създава предпоставки за катастрофа.

6. Трябва да шофира най-опитният водач от компанията! Управлението на чужд автомобил, с чиито особености не сте свикнали, е рисково и затова се налага предварително да го управлявате "тренировъчно".

7. Важно е след купона шофьорът да е добре отпочинал и напълно освежен. Не сядайте зад волана, ако още не сте напълно трезвен и ако не са изминали поне 8 часа от употребата на алкохол. При настъпване на опасна сънливост, не се колебайте и спрете за почивка край пътя. 

8. Не правете компромис и не тръгвайте, ако няма кой да шофира, защото всички са под въздействието на алкохол. Изчакайте до възстановяването на шофьора и тогава тръгнете на път с риск да закъснеете за нещо вече планирано.

При необходимост сигнализирайте на телефон 112.


Виж коментарите (0)

Още по темата (67):
09.12.2023 Банско осъмна без инциденти след вчерашния студентски празник
08.12.2023 Студент на 60: Аз дори съм по-възрастен от бащите на някои от момчетата, с които уча
08.12.2023 Полицията във Варна с предупреждение за днес
08.12.2023 В навечерието на студентския празник: Механите в Банско препълнени
08.12.2023 Образователният министър с поздрав към студентите
02.12.2023 На механа в Банско за 8 декември срещу 40 лева - възможно ли е?
Още новини от Новини от Варна:
Съдия Славов пред варненски ученици: Образованието дава допълните...
Варненци се наредиха за върбови клонки в най-старата църква в мор...
Катастрофа в центъра на Варна
Изненада: Вижте тези данни за цените на имотите във Варна!
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).