Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
КЗК отмени избора на "Телелинк" за изпълнител на синята зона във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 14:22 / 13.10.2016Коментари (0)3634
©
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отменила резултата от обществената поръчка за избор на изпълнител, който да изгради синя зона във Варна. Това става ясно от решение с дата 4 октомври т.г., публикувано в сайта на комисията. То е взето по жалбата на дружеството "Тера комюникейшънс", което е заявило, че незаконосъобразно е отпаднало от класирането на участниците в процедурата.

Търгът бе обявен през септември м.г. с прогнозна стойност 1.65 млн. лева без ДДС. Избраният победител трябва да изпълни пръчката в рамките на 42 месеца след окончателното приключване на процедурата.

В наддаването взеха участие шест кандидата - "Балистик сел" ЕООД, "Войском" АД, "Тера комюникейшънс" АД, ДЗЗД "Иновативни паркинг решения 2014", "Телелинк" ЕАД и "Дейта системс инженеринг" ЕООД. След отваряне на документите от участие в наддаването за изпълнител на обществената поръчка отпаднаха две дружества - "Иновативни паркинг решения 2014" и "Дейта системс инженеринг".

"Тера комюникейшънс" е отпаднала на втория етап от класирането на офертите, след като общинската комисия във Варна е решила, че техническото предложение на дружеството не отговаря на зададените условия, тъй като не са представени инструкции за потребителите за всички възможни начини на плащане за използване на уеб сайта и мобилното приложение за паркиране. Всички останали изисквания са били изпълнени, става ясно от публикувания протокол от заседанието на комисията.

В жалбата си до КЗК обаче от "Тера комюникейшънс" са написали, че е изпълнено цялото задание на възложителя и няма основание да не да получат оценка на техническото си предложение. От своя страна в решението си, публикувано на 4 октомври, КЗК е констатирала, че на практика въпросните инструкции действително са били представени в документите, подадени за участие в търга, и че отстраняването е напълно неоснователно.

След отпадането на "Тера комюникейшънс" на първо място в конкурса е класирана компанията "Телелинк". Сега нейният избор е обявен за невалиден.

Според решението на КЗК преписката трябва да бъде върната на възложителя с указания за продължаване на процедурата за възлагане на обществената поръчка от етап повторна оценка на техническите предложения на участниците.

Това решение на комисията може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му пред страните.

Още след подаването на документите в търга за изграждане на синя зона във Варна стана ясно, че в него участват добре познати дружества.

Така например "Балистик сел", сега участник в обединението "Модерен транспорт", през декември 2014 г. спечели търга за доставка и монтаж на машините за продажба на автобусни билети във Варна. Те са компонент от проекта "Интегриран градски транспорт". Автоматите бяха изработени, доставени и монтирани, но не са въведени в експлоатация и до този момент, тъй като не са фискализирани. 

На запитване по телефона от обединението отговориха, че фискализацията не е била тяхно задължение по договор, след което свалиха телефона за връзка от сайта си. Отговор на въпроса защо е сключила подобен договор не можа да даде и ръководителя на проекта Биляна Якова. Факт е обаче, че въпреки изтеклия срок за изпълнение на проекта билетните автомати все още не работят.

През лятото на 2014 г. "Балистик сел" беше свързана в публикация на "Капитал" със съмненията, че е била предизвестения победител в търга за доставка и гаранционен сервиз на компютърна, периферна техника и системи за видеонаблюдение и сигурност, обявен от министерството на образованието. При отварянето на офертите тогава кандидатите бяха два - консорциумите "Балистик сел" - Blackboard и HP - "Сиела" - Siveco. Вторият участник в търга обаче се оказа отстранен още на ниво технически изисквания при преглеждането на офертите.

В началото на януари т.г. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прекрати търг за доставка на електронна платформа за нуждите на министерството на образованието, тъй като договорът по нея беше обявен за незаконосъобразен. Той беше сключен с компанията "Балистик Блекборд" - обединение между "Балистик Сел" и офшорното дружество, регистрирано в Холандия, "Блекборд Интернешънъл Б.В.".

Още при първото обявяване на този търг през юли 2012 г. източници от IT индустрията коментираха, че критериите му отговарят на един определен софтуерен продукт - платформата Blackboard, която се използва от по-голямата част от университетите в САЩ и Великобритания. Тогава търгът беше спрян от КЗК заради дискриминационни условия, които бяха леко занижени при повторното му пускане две години по-късно.

В търга за доставка на билетните автомати във Варна миналата година участва и "Телелинк". Сега дружеството е и сред подалите оферта за изграждане на синята зона във Варна.

То е свързвано със Спас Русев, станал известен като "царски лобист" от времето на кабинета "Сакскобургготски", а сега собственик на софийските хотели "Радисън" и "Хилтън".

Други два от участниците в процедурата за варненската синя зона - "Войском" и "Иновативни паркинг решения 2014", бяха конкуренти в спорно наддаване за малко под пет милиона лева за надграждане и управление на SMS системата за синята зона в София.

Търгът беше загубен от "Войском", на която не достигнаха 31 стотни от процента, за да измести конкурента си - обединението "Иновативни паркинг решения 2014".

В него влизат пет фирми, сред които най-голям дял имат "Инфосистемс интернешънъл" (40%), свързаната с КТБ "Целум България" (30%), "Ситизен сосайъти груп" АД (20%) и две унгарски дружества ("МПП Зрт" и "Целум Глобал Зрт") с минимално участие от по 5%. Разследване на "Капитал" от август т.г. разкри, че като свързани фирми част от тези дружества са усвоили общо 15 млн. лв. от публични търгове за транспорт и паркиране в София.

"Тера комюникейшънс" ("Теракомм") също е сред познатите участници в процедури за възлагане на дейности по платено паркиране в страната.

През 2012г. например Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на компанията глоба от 210 хил. лв. заради сключените договори за "нула лева" с общините Пазарджик и Русе, където трябваше да събира таксите от SMS паркиране. В жалбата си до КЗК тогава конкурентът на "Теракомм" "Велти" съобщи, че по неофициални данни, получени от дружества със сходен предмет на дейност, подобни методи са използвани от "Теракомм" с години, за да заеме по-голям пазарен дял чрез елиминиране на конкуренти .

Шестият участник в търга за организирането на синята зона във Варна е местната и сравнително неизвестна компания "Дейта системс инженеринг".

Според информацията, поместена на сайта й, тя е създадена през 2007 г. с цел изпълнение на проекти в областта на структурните кабелни системи. В портфолиото на услугите, предлагани от компанията, влиза изграждането на "системи за сигурност, проектирането на слаботокови системи, консултиране и одит на информационни системи и информационна сигурност".

Източник: в. "Дневник"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България и Войната в Украйна
Политическо противоборство в САЩ
Борба за влияние в Близкия Изток
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: