Кабеларки скачали на бой срещу общинари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
11:38 / 21.12.2009
1474
Представители на кабелни и интернет доставчици заплашвали със саморазправа общинари. Причината била провеждания от тях контрол по изпълнение на Закона за далекосъобщенията и настояванията за премахване на въздушните кабелни линии. Кметът на Варна Кирил Йорданов дори издал нарочна заповед, изпълнението на която е било вменено на районната администрация. "Опитахме се да проверим и да наложим на кабелните и интернет операторите да спазват нормативите и да прокарват мрежите си под земята. Служителите обаче се срещнаха с голяма агресия и опити за саморазправа. Така в крайна сметка се стигна до невъзможност да се изпълни нареждането", оплака се началникът на дирекция "Инженерна инфраструктура" в общината Стоян Димитров. Той добави, че никой от операторите не се съобразява и с това, че стълбовете са общинска собственост и трябва разрешение от администрацията, за да се накачат кабели по тях.

Имало и съмнения, че част от кабелите всъщност може да не са на телевизионни или интернет доставчици, а на недобросъвестни граждани. В администрацията зачестили случаите, при които се ловят незаконно присъединили се към мрежата на уличното осветление. По този начин се краде ток, за който плаща общината. Димитров разказа, че преди дни от администрацията се натъкнали на такова незаконно присъединяване във вилните зони, само че подземно. При прокопавания за изграждане на тротоар работниците намерили кабел, който не е бил нанесен на картите. Докато сигнализират и се уточни дали жицата е регламентирана или не, крадецът я премахнал и така не могло да се установи кой е той. Щом като измамниците си правят толкова труд да закопаят кабелите, няма да е чудно, ако имат и въздушно прокарани, добави Димитров.

Освен това хилядите висящи кабели са изключително неприятна гледка, а нерядко са и опасни за живота на преминаващите. На някои места са разположени прекалено ниско и създават реална възможност някой да се оплете в тях. Собствениците им обикновено се установяват трудно, което означава, че общината няма как да ги санкционира. В случай, че се премахнат всички кабелни линии е възможно да се създаде и голямо социално напрежение. Ето защо трябва добре да се преценят плюсовете и минусите преди да се пристъпва към по-драстични мерки, смята шефът на общинската инженерна инфраструктура.

Източник: в. "Позвънете новини"


Виж коментарите (2)

Още по темата (6):
23.04.2012 Няма жалби във Варна относно премахването на висящите кабели
18.04.2012 Започват да премахват висящите кабели в цялата страна
17.04.2012 Започнаха да махат висящите кабели на интернет доставчиците и кабелните оператори във Варна
21.12.2009 Проблемът за доставчиците - финансов
21.12.2009 Добромир Джиков: Домоуправителите да следят за жици
21.12.2009 ТВ и интернет оператори масово погазват закона из Варна
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).