Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Как да кандидатстваме за лечение в чужбина
Автор: Екип Varna24.bg 15:07 / 17.09.2009Коментари (0)639
За изминалата година в Здравната каса са постъпили едва 60 молби за лечение в страните от Европейския съюз. Въпреки, че услугата не е нова, все още малко пациенти се възползват от нея. Какво трябва да знае всеки, на който му се налага лечение в чужбина?

В случай, че болниците у нас не могат да ви осигурят нужното лечение, вие можете да кандидатствате за лечение в чужбина. Най-важното условие е да сте здравноосигурен и лечението да не е започнало.

Жермена Въткова оглавява дирекцията "Европейска интеграция и международно сътрудничество" в Националната здравна каса, която одобрява молбите на пациентите, които искат да се лекуват в чужбина. Обяснява, че за да се сдобие с формуляр Е112, всеки трябва да направи следното:

"Първоначално трябва да се попълни или молба в свободен текст, или когато се подава направо в управлението на касите - има отделно изработено заявление, което трябва да се попълни от гражданите".

Към него те трябва да приложат копие от личната карта и пълната медицинска документация по случая. Ако пациентът вече е разговарял с болницата, в която иска да се лекува, той трябва да опише кореспонденцията си, както и това колко ще струва лечението му и колко дни ще остане в болницата.

Следващата стъпка е документите да се разгледат от специална комисия от касата.

"Първо - ние оглеждаме пълнотата на документите, след което проверяване здравноосигурителния статус на лицето, защото за здравнонеосигурени лица ние нямаме право да изплащаме лечение", каза още Въткова.

Ако всички документи са изрядни, и лечението попада в пакета, който се покрива от касата, комисията решава към кои специалисти да насочи молбата. Те, от своя страна, преценяват дали наистина този пациент се нуждае от лечение навън.

След като и консултантите изразят становището си - документите отново се връщат в здравната каса. Там комисията решава окончателно дали да даде одобри молбата.

"Когато се предлага издаване на разрешение - вече се постъпва до издаване на съответния формуляр, в който се попълва уточнената болница, периодът, в който ще се лекува лицето", допълни Въткова.

След това, единственото, което остава, е формулярът да бъде разписан от директора на касата. След това пациентът го получава и с него може да замине на лечение в чужбина. От касата казват, че издаването на формуляр Е112 може да отнеме от 2 седмици до месец.

Източник: bTV








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Серия от трусове в Турция
Конфликт Израел-Газа
Европейски избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: