Как да разбираме специфичните потребности на своите деца-аутисти?

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:40 / 04.02.2019
3146
Разстройствата в аутистичния спектър обхващат все повече деца. За тях са характерни три основни отклонения: в сферата на социалните отношения, в комуникацията и в поведението.

На 02.02.2019г., в Междупоколенческия Център към Асоциация "Да съхраним жената“ Варна, се организира отворена дискусия на тема "Сензорния свят на аутиста“ с водещ специалния педагог-Любомира Манолова. Участие взеха много специалисти, родители и учители.

През призмата на дългогодишния си опит с деца с разстройства в аутистичния спектър, г-жа Манолова разкри по убедителен начин широката гама на сензорните им проявления. Много полезни съвети родителите получиха, как да разбират специфичните потребности на своите деца, как да ги подкрепят и да стимулират личностното им развитие.

Логопедът г-жа Лазарова постави акцент върху ранната интервенция по отношение на говорните затруднения.

Визуализация на новия център за работа с деца  аутисти представи инж. Теодора Паприкова – ръководител на екип в ЦСРИ "Импулс“.

"Децата живеят в свой свят, той не е нашия свят. Ние възрастните с много търпение, професионализъм и любов, трябва да проникнем в техните емоции и възприятия, потребности и възможности, за да успеем да ги подкрепим ефективно“ – сподели Д-р Йорданка Ненчева. Тя оповести, че пространството предназначено за подкрепа на деца аутисти и техните семейства е ремонтирано, адаптирано и оборудвано само с помощта на дарители, споделящи каузата. Открита е дарителска кампания за обзавеждане на сензорна стая, рехабилитационен и трудотерапевтичен кабинет.

От три години Сдружението работи по проекти подкрепящи 30 деца, 60 родители и настойници. Създаден е мотивиран екип от социални мениджъри и работници. Привлечени са специалисти: детски невролог, психолог, психиатър, педиатър, специален педагог, логопед, хидротерапевт, арт, музикотерапевти, които с висока експертиза постигнаха добри резултати в работата с децата и родителите.

Дейността на Асоциацията се фокусира в три основни направления: здравно-медицинско, консултиране, социално – терапевтична подкрепа и образователно – възпитателна работа с децата.

Планирани са три тематични цикъла с консултативно-информационен характер.

В Междупоколенческия Център на ул. "Кавала“ №1-А на 23 февруари 2019г., от 10:00ч. ще се проведе отворена дискусия по проблемите на логопедичните затруднения на децата аутисти.

През март дискусията ще се модерира от трима психолози.

В центъра функционира консултативен кабинет с психолози-Мариела Русева и Весела Фажева.

Асоциация "Да съхраним жената“ е лицензирана от Държавната агенция за закрила на детето, за работа с децата и предоставяне на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция на деца аутисти и техните семейства.

В този процес сериозна е моралната и финансова подкрепа на Община Варна  и Дирекция "Социални дейности“.

Асоциация "Да съхраним жената“ разчита и очаква широка обществена и медийна подкрепа за осъществяване на благородната кауза "Заедно да подкрепим уникалните деца" на Варна.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).