Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Как да разбираме специфичните потребности на своите деца-аутисти?
Автор: Екип Varna24.bg 17:40 / 04.02.2019Коментари (0)3087
©
Разстройствата в аутистичния спектър обхващат все повече деца. За тях са характерни три основни отклонения: в сферата на социалните отношения, в комуникацията и в поведението.

На 02.02.2019г., в Междупоколенческия Център към Асоциация "Да съхраним жената“ Варна, се организира отворена дискусия на тема "Сензорния свят на аутиста“ с водещ специалния педагог-Любомира Манолова. Участие взеха много специалисти, родители и учители.

През призмата на дългогодишния си опит с деца с разстройства в аутистичния спектър, г-жа Манолова разкри по убедителен начин широката гама на сензорните им проявления. Много полезни съвети родителите получиха, как да разбират специфичните потребности на своите деца, как да ги подкрепят и да стимулират личностното им развитие.

Логопедът г-жа Лазарова постави акцент върху ранната интервенция по отношение на говорните затруднения.

Визуализация на новия център за работа с деца  аутисти представи инж. Теодора Паприкова – ръководител на екип в ЦСРИ "Импулс“.

"Децата живеят в свой свят, той не е нашия свят. Ние възрастните с много търпение, професионализъм и любов, трябва да проникнем в техните емоции и възприятия, потребности и възможности, за да успеем да ги подкрепим ефективно“ – сподели Д-р Йорданка Ненчева. Тя оповести, че пространството предназначено за подкрепа на деца аутисти и техните семейства е ремонтирано, адаптирано и оборудвано само с помощта на дарители, споделящи каузата. Открита е дарителска кампания за обзавеждане на сензорна стая, рехабилитационен и трудотерапевтичен кабинет.

От три години Сдружението работи по проекти подкрепящи 30 деца, 60 родители и настойници. Създаден е мотивиран екип от социални мениджъри и работници. Привлечени са специалисти: детски невролог, психолог, психиатър, педиатър, специален педагог, логопед, хидротерапевт, арт, музикотерапевти, които с висока експертиза постигнаха добри резултати в работата с децата и родителите.

Дейността на Асоциацията се фокусира в три основни направления: здравно-медицинско, консултиране, социално – терапевтична подкрепа и образователно – възпитателна работа с децата.

Планирани са три тематични цикъла с консултативно-информационен характер.

В Междупоколенческия Център на ул. "Кавала“ №1-А на 23 февруари 2019г., от 10:00ч. ще се проведе отворена дискусия по проблемите на логопедичните затруднения на децата аутисти.

През март дискусията ще се модерира от трима психолози.

В центъра функционира консултативен кабинет с психолози-Мариела Русева и Весела Фажева.

Асоциация "Да съхраним жената“ е лицензирана от Държавната агенция за закрила на детето, за работа с децата и предоставяне на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция на деца аутисти и техните семейства.

В този процес сериозна е моралната и финансова подкрепа на Община Варна  и Дирекция "Социални дейности“.

Асоциация "Да съхраним жената“ разчита и очаква широка обществена и медийна подкрепа за осъществяване на благородната кауза "Заедно да подкрепим уникалните деца" на Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: