Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Как правилно да поддържаме гумите на своя автомобил?
Автор: Екип Varna24.bg 16:09 / 21.09.2023Коментари (0)730
©
Гумите на автомобила са един от най-важните компоненти за безопасността, когато сте на пътя. Често обаче биват пренебрегвани във връзка с тяхната редовната поддръжка. Поддържането им в оптимално състояние е от жизненоважно значение, тъй като те играят решаваща роля в управлението, спирането и най-вече – стабилността на автомобила.

Защо е важна поддръжката на автомобилни гуми?

Гумите се износват естествено и тяхната издръжливост зависи от начина ви на шофиране, пътните условия и от редовната поддръжка. 

Редовната проверка е важна за няколко причини:

- безопасност;

- икономия на гориво;

- оптимално управление и комфорт;

- опазване на околната среда.

Какви стъпки да предприемем за поддръжка на гумите?

Неподдържаните гуми могат да бъдат опасни не само за вас, но и за другите участници в движението. За да гарантирате оптималната им работа, е препоръчително да следвате някои стъпки:

1. Проверка на налягането

Това е една от най-основните, но и най-важните проверки. Пренадуването или недостатъчното количество въздух може да доведат до неравномерно износване, лошо сцепление с пътя и дори до пропукване. Неправилното налягане може да увеличи разхода на гориво с до 3%.

Специалистите от Emveco.bg препоръчват да измервате налягането на гумите поне веднъж месечно и винаги преди дълго пътуване.

2. Проверка на състоянието

Редовната проверка на състоянието на гумите ви позволява да откриете евентуални проблеми като напукани повърхности, неравномерно износване или други видими повреди. Тези, които са поддържани правилно, изискват по-малко енергия за въртене. Това може да допринесе за намаляване на емисиите на CO2.

3. Проверка на системата за контрол на налягането на гумите

Новите автомобили разполагат със система за контрол на налягането. Тази система непрекъснато следи налягането и ви предупреждава при проблем, като дава индикации на компютъра къде има недостиг или друг тип проблем. 

4. Използване на препарати

Съществуват различни препарати, които помагат да се запази тяхната еластичност, но и защитават от UV лъчи. Важно да изберете качествени продукти, които не съдържат агресивни съставки, за да не повредите каучука. 

5. Редовно ротиране

Ротацията помага за равномерното им износване. Някои автомобили имат различни размери на предните и задните гуми, затова е важно да следите инструкциите на производителя.

Как да разберем, че гумите ни имат нужда от смяна?

Дори и най-качествените гуми не са вечни. С времето те се износват и могат да загубят своите свойства, които гарантират безопасността ви на пътя. Но как да разберем, че е време за смяна?

1. Дълбочина на грайферите

Един от най-основните начини да проверите дали са износени е чрез дълбочината на грайферите. В много страни има установен минимум чрез закон, който обикновено е около 1.6 мм. Ако грайферите са по-ниски от това, време е за смяна.

2. Неравномерно износване

Ако забележите, че част от гумата се износва по-бързо от друга, това може да е признак за проблем със сцеплението или с налягането в тях.

3. Видими повреди

Пропуквания, изрязвания, балончета или други видими повреди са ясен знак, че е дошло време за замяна.

4. Възраст на гумите

Дори и ако гумите ви изглеждат добре на пръв поглед, експерти препоръчват смяна на всеки 4-5 години, защото материалите, от които са направени, започват да губят своите свойства. 

5. Вибрации при шофиране

Ако усещате необичайни вибрации, докато шофирате, особено на прави участъци на пътя, това може да е знак, че гумите ви са износени или повредени.

Ако имате съмнения относно състоянието им, не се колебайте да потърсите съвет от професионалисти, които могат да ви предложат правилните решения.

Независимо дали сте опитен шофьор, или тепърва придобивате опит в шофирането, е важно да отделите време за редовна проверка и поддръжка на гумите на вашия автомобил. В интернет можете да намерите различни онлайн магазини, които предлагат продукти и съвети за тяхната ефикасна поддръжка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2023 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофа с президента на Иран
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: