Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Какъв доход от наеми носят имотите във Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 16:33 / 17.04.2019Коментари (0)2353
©
Лихвите по депозити у нас са рекордно ниски, като не са особено добри и перспективите за повишението им, в среда на рекорден левов ресурс, набран от банките. В среда на инфлация, която почти достига 3% на годишна база, пред депозантите не остава почти нищо друго, освен да започнат да търсят по-добра доходност за спестяванията си.

Защото най-добрите лихви, които откриваме по депозитите в момента са при нива от около 0.8% на годишна база, или над 3 пъти по-малко от нивото на инфлацията! Тоест, всички, които държат спестяванията си на депозит, на практика губят от покупателната способност на средствата си, съобщава "Инфосток".

И една напълно логична инвестиция за хората със спестявания - са имотите. Именно този начин на мислене и това преливане на средства от депозити към имоти, бе в основата на поскъпването на последните с над 30% през последните две години.

И докато перспективите за ръст в цените на имотите, не са особено големи, поне от тук нататък, то това което интересува живо потенциалните инвеститори в имоти е – доходността от наем!

Наемите, остават като единствения сигурен (доколкото могат да се определят като такъв) доход за инвеститорите в имоти. Или най-малкото - нещо, което инвеститорите могат да сметнат, че ще получат под формата на доход в бъдеще, за разлика от потенциалната капиталова печалба (която е несигурна и зависи от това дали и с колко ще поскъпнат имотите).

Пловдив се сочи, почти единодушно, като един от най-динамичните пазари на имоти през последната една година. И тук, по подобие на София, най-малките имоти, се отличават и с най-висока доходност, въз основа на офертните цени.

Тя възлиза на цели 11% при най-малките жилища, на база на офертните цени. Близо до 8% се запазва доходността и при двустайните имоти - при ниво от 7.76%.

С увеличаване на размера на имотите, намалява и доходността от наеми, като тя достига едва 3.1% при къщите. Най-големият и ликвиден пазар на имоти, разбира се, е в столицата София.

Въз основа на търсените наеми, всички типове имоти се отличават с доходност от над 5% на годишна база. С най-висока доходност се отличават най-малките имоти - едностайните, като тя достига близо 7.5% на годишна база.

До голяма степен малкия брой предлагани имоти на наемния пазар може да изкривява картинката по отношение на доходността. Разбира се може да се спори, дали среден наем от 300 евро е реалистичен за този род имоти, но фактите са си факти, макар и на база офертни цени.

Над 6% е още доходността и при двустайните имоти, като не много по-далеч под посочената граница се нареждат още тристайните и многостайните имоти.

В морската столица Варна ситуацията е доста по-различна, в сравнение с другите два водещи града. А именно - най-висока доходност откриваме при къщите - в размер на около 6.6%. Иначе двустайните са на второ място по доходност - с такава в размер на 6.36% и едва тогава идват едностайните имоти с доходност от наеми в размер на 6.04%








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: