Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Камарата на архитектите във Варна, Добрич, Шумен и Търговище създадоха алианс
Автор: Пламена Николова 10:38 / 16.02.2021Коментари (0)1475
©
Съвместен алианс учредиха Камарата на архитектите от Варна, Добрич, Шумен и Търговище. Водени от отговорност както за защита на интересите на своите членове, така и на обществото като цяло, отчитайки значимостта на труда на архитекти, ландшафни архитекти и урбанисти за поддържането на устойчива градска среда, изхождайки от установени дефицити в конкурентоспособността и регионалното развитие на общините от Североизточен район на планиране, четирите регионални колегии се обединиха под общи цели и подписаха споразумение за сътрудничество, съобщават от там.

От началото на 2020 г. целият свят е поставен в нови, безпрецедентни условия за преструктуриране на социално-икономическите и обществени взаимодействия, явяващи се началото на исторически преход към нова фаза на глобалната икономика, базирана на дигиталните технологии. При тези обстоятелства архитектите, ландшафтните архитекти и урбанисти в Североизточен район на планиране са изправени пред нови предизвикателства и възможности, свързани с взаимодействието им с бизнеса и общинската администрация, заявяват от новия алианс.

Сътрудничеството между четирите регионални колегии е важен инструмент за подпомогане и ускоряване модернизацията на процесите в устройственото планиране и инвестиционното проектиране. Изграждането на устойчива градска среда като двигател за конкурентно развитие и растеж на икономиката в Североизточен район на планиране е основополагащо за постигане на набелязаните стратегически цели за програмния период до 2027 г. – с акцент върху интегрирания териториален план и оперативните програми за регионално развитие, транспортна свързаност, околна среда, електронно управление. В тези процеси мястото и ролята на законоустановените регионални представителства на архитекти, ландшафтни архитекти и урбанисти, е съществена, пише в преамбюла на споразумението.

Целта е четирите регионални колегиида насочат общите си усилия за осигуряване напрозрачни и ефективни процеси в изграждането и поддържането на качествена градска среда в населените места от Североизточен район на планиране.

Специфичните цели, които са заложени в договора, са: повишаване качеството на публичните инвестиционни проекти, повишаване конкурентоспособността в инвестиционния процес, поощряване създаването на механизми за въздействие и облекчено административно обслужване от експлоатационните дружествав, информиране по въпроси от взаимен интерес като законосъобразността на инвестиционните инициативи и установени нерегламентирани административни практики, обмен на независими експерти и специалисти и др.

Четирите страни – РК-Варна, РК-Добрич, РК-Шумен и РК-Търговище, ще си сътрудничат ефективно за постигането на конкретни резултати в следните приоритетни насоки:

Провеждане на активна политика и формулиране на съвместни искания по отношение на постигането на поставените специфични цели;

Подобряване на качеството на градската среда в населените места от Североизточен район на планиране;

Провеждане на съвместни професионални и творчески мероприятия, които са от значимост за развитието на професията в Североизточен район на планиране.

Страните декларират своята съпричастност в усилията за подобряване на градската среда в населените места от Североизточен район на планиране, поемат своята отговорност в процеса на реализиране на конкретните мерки в договорени срокове, и в отчитането на постигнатото на всеки 6 месеца. Четирите регионални колегиидекларират, че при възникнали нови обстоятелства ще се информират своевременно и ще се стремят да търсят подходящите варианти за решения.Споразумение е сключено за срок от две години.

То е подписано от арх. Марин Велчев - председател на РК-Варна към КАБ, арх. Красимир Пампоров - председател на РК-Добрич към КАБ, арх. Валерий Колев - председател на РК-Шумен към КАБ, арх. Вичка Колева - председател на РК-Търговище към КАБ и арх. Атанас Ковачев - председател на Комисията по сътрудничество със сродните браншови организации и мед. политика към КАБ.

 

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: