"Камчия“ е домакин на Националната олимпиада по химия

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:16 / 17.03.2017
1430
Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" ще посрещне най-добрите български ученици - участници в 49-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Домакин на престижното състезание е Регионалното управление на образованието във Варна и Частното средно училище "Юрий Гагарин" в "Камчия".

В петък в Училището на бъдещето пристигат 120 деца от цялата страна, които са показали отлични резултати в областните кръгове на състезанието. В "Камчия" ще гостуват и 15 от най-изявените български учени в областта на химията и фармацията - преподаватели в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а също учители и родители.

Официалното откриване на олимпиадата е предвидено за петък - 17 март, от 18 ч. Участниците и гостите ще бъдат приветствани от Венцислава Генова - началник на Регионалното управление на образованието във Варна, от Пенка Стоева - и.д. директор на ЧСУ "Юрий Гагарин" в "Камчия". Ще бъде поднесено и приветствие от Министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, който също е химик. Веднага след това започва техническата конференция на олимпиадата с ръководителите на отбори.

Състезанието, в което участват ученици от 7 до 12 клас, ще се проведе в четири състезателни възрастови групи и в два етапа - теоретичен и експериментален.

Теоретичният кръг започва в събота - 18 март. По традиция най-вълнуващ и очакван е експерименталния кръг на олимпиадата, в който учениците ще трябва да направят качествени химически анализи за изследване на вещества, които се съдържат в разтвори. Участниците ще провеждат химичните реакции в модерните кабинети на ЧСУ "Юрий Гагарин", оборудвани с най-съвременна образователна техника за лабораторни изследвания, а също и с необходимите плотове, течаща вода и изходи за електричество, при спазени изисквания за безопасност. В училището вече пристигнаха 800 епруветки, 100 бехерови чаши, филтърна и лакмусова хартия и специални химически вещества.

След края на състезанието всички са поканени на "Вечер на приятелството" - за създаване на нови контакти в името на науката. Участниците ще имат възможност да посетят единствения в България Авиокосмически център с Планетариум, Музея на уникалните кристали и Славянски център. По време на престоя си учениците и гостите ще имат възможност да използват басейна с олимпийски размери, фитнес залите, да поиграят тенис на маса в Спортния комплекс на "Камчия".

Санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" е международен образователен, културен, спортен и обществен център, проектиран и построен за детски и младежки образование и отдих с инвестиция на правителството на Москва. Той е предпочитана дестинация за провеждане на състезания, олимпиади, зелено училище и фестивали на творчеството, знанието и науката.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).