"Камчия“ кани деца на пролетна "космическа“ експедиция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:44 / 15.02.2017
1052
Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" кани деца от България и чужбина за международната пролетна лагерна космическа смяна "Интеркосмос - днес!". В продължение на 7 дни през великденската ваканция в началото на април, участниците в звездната смяна ще се докоснат до тайните на Вселената, ще видят нови светове през илюминаторите на космическия кораб "Союз ТМА", ще разгадаят астрономически загадки, ще изучават небесните карти, ще работят с един от най-модерните телескопи в България, ще участват в спортни приключения на Земята, сами ще майсторят летателни апарати и ще се влюбят в отколешното желание на човека да полети.

Програмата ще води лично един от тримата българи, преминали пълния курс за обучение на космонавти - Красимир Стоянов - ръководител на Авиокосмическия център в "Камчия". Още с пристигането си в Столицата на щастливото детство, участниците в "Интеркосмос - днес!" ще бъдат разпределени в космически екипажи. В Музея на авиацията и космонавтиката децата ще научат историята на човешки мечти и достижения в Космоса - от легендите за Икар и българският Майстор Манол, през първите изкуствени спътници и космически пасажери - кучетата Белка, Стрелка и Лайка, до героизма на Юрий Гагарин - първият човек извършил полет в Космоса. Децата ще научат историята на пилотираните полети, как става подборът на космонавти, през какви изследвания и подготовка преминават кандидатите, ще чуят истории, които ще запомнят за цял живот. Те ще разберат много и за изключителните умения, които притежават космонавтите - енциклопедични знания, бърз и комбинативен ум, здраве, сила, мъжество, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.

Безспорно едно от най-интересните преживявания ще бъде практическото скачване с Международната космическа станция. В "Камчия" се намира уникалният за България и един от четирите в Европа аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА". Това е учебно копие - тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват. По време на обучението всеки от детските екипажи ще избере своя позивна за връзка със Земята. В началото децата ще стиковат космическия кораб с Международната космическа станция в автоматичен режим, а през следващите дни ще упражняват сближаване и скачване в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе практическо състезание между екипажите, като тези, които покажат най-добри резултати, ще получат награди.

В учебната обсерватория, която е разположена на специална обезопасена покривна площадка, децата ще направят и вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с телескопа, който е с диаметър на огледалото 35,5 см. Следобедите са предназначени за творчество и за мастърклас по авиомоделизъм - ще се изработват малки летателни апарати и хвърчила.

Младите космонавти на "Камчия" ще коментират и мира в Космоса, приятелството между космонавтите от всички страни по света, което ражда нови човешки открития и достижения. Те ще поставят началото на смяна - млади надежди, наречена "Интеркосмос - днес!", по подобие на космическата програма "Интеркосмос", обединила преди повече от 50 години учени и космонавти от цяла Европа.

Ежедневните спортни тренировки на бъдещите космонавти ще преминават в басейна и в модерните спортни и фитнес зали на комплекса. По време на лагерната смяна децата ще бъдат настанени в идеалните условия на детския комплекс "Черноморски" - проектиран и построен специално за детски отдих с инвестиция на Правителството на Москва. Предвидено е петкратно хранене по меню, разработено от детски диетолози, утвърдено и съобразено с нормите за детско хранене. Заедно с богатата програма на смяната, малките гости ще имат възможност да посетят Славянския център, Музея на уникалните кристали в комплекса, да играят боулинг и да се разходят с лодка по река Камчия - обявена за българската Амазонка. А там - освен красотата на устието и морето, ще видят разцъфтяло известното с лечебните си качества блатно кокиче, което расте по бреговете на природния резерват "Камчия", под закрилата на ЮНЕСКО.

На лагерен огън всички участници в смяна ще получат сертификати за участие в начален курс "Млад космонавт".

Осигурени са денонощно медицинско обслужване и охрана на територията на СОК "Камчия".

Лагерната смяна е с продължителност 7 дни и е съобразена с ваканционния и празничния календар.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).