Камери ще пазят Юнашкия салон от крадци и вандали

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
15:23 / 19.10.2018
2317
Камери ще пазят сградата на Юнашкия салон и околното пространство от кражби и вандалски прояви, научи Varna24.bg

На своето последно заседание Експертният съвет по устройство на територията в Община Варна е дал одобрението си за инвестиционният проект "Пълен инженеринг, проектиране и строителство, доставка и монтаж на система за видеонаблюдение на сградата на Юнашкия салон и периметъра". 

Припомняме, че през юни 2016 г., бяха задигнати олуците на Юнашкия салон.

Реконструираната сграда на Юнашкият салон във Варна бе открита на 22 декември 2015 г

Емблематичната над 100-годишна малка спортна зала в центъра на морската столица бе обновена с близо 2 млн. лв., от които 600 хил. лв. по линия на ОПРР и 1,2 млн. лв. - съфинансиране от страна на Регионалния фонд за градско развитие чрез JESSICA. 

Това е най-старата спортна зала във Варна, проектирана през 1909 г. от арх. Манол Йорданов Стателов. Обявена е за архитектурна сграда, паметник на културата. За строителството на салона варненската община по онова време осигурила 40 хил. златни лева, още 5 хил.златни лв. събрали местните жители. 

Строителството на салона е осъществено изцяло с безвъзмездния труд на варненци, стана ясно по време на официалната церемония, 

Официалното откриване на Юнашкия салон станало на 9 май 1911 г. Сградата помни не само Първата и Втората световни войни, но и най-вече Балканската война, когато в нея са се приютявали много войници. В салона са били съхранявани тонове зърно, като под тежестта на чувалите подът пропаднал до кота 0. По-късно архитектите го съхраняват именно в този му вид. Първите средства за възстановяването на салона постъпили от варненското ловно дружество "Сокол" и от варненското Черноморско колоездачно дружество .

В годините залата на Юнашкия салон е била използвана от филхармонията, Георги Димитров е държал речи в нея, имало е множество предизборни кампании. 

Емблематичната сграда е с площ от 640 кв.м. Конструкцията е масивна, монолитна, съхранена е визията не само на фасадата, но и гредореда по пода и тавана.

В модерното барче на новата сграда са поставени снимки на изявени варненски спортисти, а във фоайето на салона са поставени плочки с имената на олимпийски шампиони.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус
Няма да повярвате какво открадна жена от Варненско
Великденско яйце радва варненци в Морската градина
Варненски блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).