Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кампания "С 30 км/ч в града" ще се проведе в квартал "Таляна" по случай Деня на Варна
Автор: Пламена Николова 17:17 / 09.08.2019Коментари (0)1960
©
Кампанията се подготвя с цел популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на Варна, където се наблюдава по-висока концентрация на ПТП между пешеходци и превозни средства.

Демонстрации, спортни дейности, забавни и образователни игри в рамките на кампания под надслова "С 30 км/ч в града" ще се проведат в "Таляна" – креативния квартал на Варна, в празничния за града 15 август. Организатори на събитието са Сдружение "Варна – Европейска младежка столица", Сдружение "Таляна", в партньорство със Община Варна и Държавната агенция  "Безопасност на движението по пътищата“. Инициативата се организира под егидата на областния управител на Варна – г-н Стоян Пасев, със съдействието на ОД на МВР – Варна.

Квартал "Таляна" беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект CityWalk на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

За провеждане на кампанията на 15 август ще бъде спряно движението на автомобили по ул. "Преслав" –  от пл. "Независимост" до ул. "Цариброд", от 09.00 до 19.00 ч. За да има достъп до паркинга на пл. "Мусала", автомобилното движение за деня ще бъде двупосочно в участъка от началото на ул. "Хан Аспарух" до ул. "Одесос".

Програмата включва:

Държавна агенцията "Безопасност на движението по пътищата“ – интерактивна разяснителна кампания

ОД на МВР – Варна – Пътна Полиция – демонстрационна интерактивна игра за пътна безопасност

БЧК – демонстрации на първа помощ при различни ситуации на пътя

СБА – анкета, насочена към гражданите, с въпроси относно безопасността на движението; за правилно отговорилите на всички въпроси са предвидени награди

ORCAM – демонстрация на очила за незрящи с цел по-добрата им ориентация и безопасност в динамичната градска среда

MobilEye – представяне на изкуствен интелект системи за подобряване безопасността при движението на превозни средства

Спортни игри от програмата на фестивала FUNCITY+: демонстрации по кикбокс, slack line (ходене по въже), пилатес, джаги, уроци по тенис на маса и др.

Дейности за децата: изобразително изкуство, федербал, игри на открито. В специално обособен кът срещу Социалната чайна те ще имат възможност да рисуват на тема "Движа се безопасно в моя град".

Улично изкуство с графити-художника от алтернативното пространство "ХАЛЕ 3" Георги Митев, който е направил проект за графит специално за кампанията "С 30 км/ч в града" и ще го осъществи пред очите на публиката пред сградата, известна като бившия Дом на ученика на ул. "Преслав".

КАБ Варна – представяне на мерки за зона 30 км/ч.

Пресконференция "С 30 км/ч в града" от 12.30 ч. в Областна администрация с участието на Областна управа, Община Варна, Държавна агенция "Безопасност  на движението по пътищата“, ОД на МВР–Варна, БЧК, СБА и др. Специален гост ще бъде и актрисата Яна Маринова.

Информационни и образователни кампании от този тип, както и отбелязването на Световния ден без автомобили – 22 септември, се реализират с цел подпомагане на Община Варна в използването на устойчиви модели на градска мобилност. Те предполагат подобряване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на обществената транспортна мрежа в съответствие с целите и принципите, залегнали в ключовите стратегически документи на Европейския съюз.  Един от тях е "Визия 0" на Европейската комисия – стратегически мерки, които да започнат да се прилагат с цел никой да не загива и да не бъде нараняван тежко при използване на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са постигане на устойчива среда и подобряване на политиката на варненските власти с фокус върху развитието на публичните пространства, подкрепа на пешеходността, немоторизирания транспорт и ограничаване на автомобилния трафик.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: