Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кампания "Зона с 30 км/ч в града" на ул. "Преслав" в творческия квартал на Варна – "Таляна"
Автор: Пламена Николова 14:05 / 15.08.2019Коментари (0)1818
Кампания "С 30 км/ч в града" ще се проведе в квартал "Таляна" по случай Деня на Варнa. Тя цели популяризиране на модели на безопасност на движението по пътищата, особено в централните части на града, където се наблюдава по-висока концентрация на инциденти между пешеходци и превозни средства.

ЗОНА 30 км/ч представлява зона за успокоено движение, където хората могат да се придвижват удобно и безопасно, било то пеша или с колело, а решението е удачно и за децата, младите и възрастните хора и хората с ограничена мобилност. Качеството на средата и безопасността на пешеходците са от решаващо значение.

Според информацията, предоставена от МВР - Пътна полиция, това е “Една ефективна мярка за намаляване на пътнотранспортните произшествия с тежки последици в населените места е изграждането на зони с ограничение на скоростта на движение до 30км/час. Тези зони същественно се различават от останалите пътища в населените места и имат следните характеристики:

- в тях се отделя значителна територия за пешеходци и велосипедисти;

- в зоните се влиза и излиза през ясно означен вход като врата;

- пътищата и прилежащите територии в зоната се проектират по такъв начин, че съдействат за снижение на скоростта;

- използват се различен тип пътни покрития, за да се открояват местата за движение на различните участници в движението."

Въвеждането на това ограничение на скоростта в населените места доказано води до следните ползи:

1. намаляване броя на загиналите и тежко ранените от ПТП, тъй като рискът това да случи при тази скорост е много малък;

2. намаляване на шума;

3. намаляване на вредните емисии;

4. по-бързо и по-безопасно придвижване на уязвимите участници в движението;

5. качеството на живот като цяло също се подобрява с оглед на намаленото ниво на шума, улесненото пресичане на улиците и намаления обем на вредните емисии;

Къде и кога започва да се въвежда “зоната" като инфраструктурно решение?

В момента тази зона е въведена в населените места на по-голямата част от страните на Европейския съюз. В Германия се въвежда през 1980г., в Швейцария през 1989г, във Франция 1990г., във Великобритания 1992г., в Италия 1996г. и т.н. В Германия има изградени над 17 000 зони "30км/час".

В Холандия са обхванати над 30 000км. от уличната мрежа в населените места, което представлява повече от половината от уличната мрежа с потенциал да се преустрои. След въвеждане на “зони 30", вместо разрешените до тогава 50км/час, в Холандия е постигнато намаляване на средния брой на нараняванията с приблизително 25%.

На първата световна министерска конференция по проблемите на безопасността на движението в Москва, редица лектори съобщиха за ефекта от въвеждането на “зона 30" и необходимостта от разширяване на нейното приложение;

В проекта за Стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Европа за периода 2011-2020г. на Европейския съюз “зона 30" е записана като стратегическо мероприятие.

В България тази ефективна мярка "3она 30" не се прилага поради липса на нормативна уредба и съответни стандарти за изграждането ù. В този смисъл в проекта за насоки за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата бе записана отделна точка за “Зона 30".

Във всички литературни източници се твърди, че “зоната 30км/час" е едно ефективно и ниско струващо мероприятие, което започва с правилното проектиране на уличната мрежа и градската среда.

ЗОНА 30 в квартал "Таляна"

Квартал "Таляна" беше обособен преди няколко години в централната част на Варна с визията да се развива като район на творческите индустрии. Той беше обект на изследване на пешеходната проходимост в рамките на проект “CityWalk" на Община Варна. В резултат бяха направени препоръки да се вземат мерки за намаляване на предпоставките за транспортни произшествия и за подобряване на достъпността за пешеходци в района. Една от предложените пилотни мерки в проекта е да се приложи ограничаване на скоростта на движение на автомобили до 30 км./ч в целия квартал.

Информационни и образователни кампании от този тип, както и отбелязването на Световния ден без автомобили – 22 септември, се реализират с цел подпомагане на Община Варна в използването на устойчиви модели на градска мобилност. Те предполагат подобряване на пешеходната и велосипедната инфраструктура и на обществената транспортна мрежа в съответствие с целите и принципите, залегнали в ключовите стратегически документи на Европейския съюз.  Един от тях е "Визия 0" на Европейската комисия – стратегически мерки, които да започнат да се прилагат с цел никой да не загива и да не бъде нараняван тежко при използване на пътната мрежа до 2030г. Дългосрочните цели са постигане на устойчива среда и подобряване на политиката на варненските власти с фокус върху развитието на публичните пространства, подкрепа на пешеходността, немоторизирания транспорт и ограничаване на автомобилния трафик.

Ограничението на скоростта до 30 км/ч е доказано работещ начин, чрез който може хора и автомобили да са заедно в града, без той да изглежда като бойно поле.

Да подкрепим прилагането му във Варна!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
България в еврозоната
Смъртни случаи в България заради фентанил
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: