Кампания апелира за толерантност към децата със специални нужди

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:56 / 09.10.2015
726
Информационна кампания за толерантност към децата с дефицити предлагат специалисти, които се включиха в международна конференция на тема "Изграждане на подкрепяща среда в детската градина за децата със специални нужди". В хода на проявата стана ясно, че подобна кампания вече подготвят от УНИЦЕФ, пише "Черно море“. Според тях подходящи са темите за правото на всеки на достъп до образование, както и акцентуването върху възможностите на децата със СОП и техните постижения. 

"Най-добре е да се отнасяме към децата не като към деца със специални нужди, а като към деца със специални възможности", апелира психоложката Цветалина Йосифова.

Подобни информационни кампании, насочени към родители и учители, са необходими и за ранното идентифициране на изоставане в развитието на децата и за ранна интервенция, която е най-ефективна.

Предложения за промяна на подкрепящата среда за децата със специални нужди в детските градини формулираха специалистите, които се включиха в международната конференция. От 214 участници във форума 108 са изказали мнението си по формулираните препоръки. 

Единодушна подкрепа получи идеята да се назначава допълнителен помощник-учител или помощник-възпитател в градини, където има деца със СОП. Според специалисти наличието и броят на допълнителния персонал трябва да е съобразен с нуждите на детето. Наложително е също така да бъдат разработени адаптирани учебни помагала и програми за отделните групи малчугани със специални образователни потребности.

Недостатъчният брой на социалните асистенти и тяхната квалификация и роля в детската градина беше друга от посоките, в която заинтересованите страни дадоха предложения. Учители, родители и специалисти бяха единодушни, че трябва да се преразгледа политиката за разпределение на социалните асистенти - тя трябва да стане по-гъвкава и с ясни критерии за определяне кое дете има нужда от подобно подпомагане, като се вземат предвид неговите възможности. Наложително е оптимизиране на броя, подбора и заплащането на социалните асистенти. Те да се обучават на практика от терапевтите и ресурсните учители на детето, предлагат специалисти.

Залагане в общинската политика на мерки, които да гарантират координация в дейността на специалисти, ресурсни учители и масови учители, които работят с детето, изискват още заинтересованите страни. Важно е семейството да бъде активно включено при вземането на решения за подкрепа и обучение на детето. С родителите трябва да се взаимодейства активно и те да са реални партньори на учители и терапевти.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Това е Ицо Бозавия, който загина при инцидента с Кирил Петков и ж...
Кирил Петков след катастрофата: Возих се на задната седалка в кол...
ОДМВР-Варна: Неправилна маневра и отнето предимство са причините ...
Пиарът на "Промяната" качи страшна снимка от мелето край Аксаково...
Пренасочват движението в посока Варна заради катастрофата с кола ...
Варненската полиция пътува към мястото на катастрофата с Кирил Пе...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).