Кампания спасява младите животи на Варна

Автор: Пламена Николова
Коментари (1)
11:08 / 26.04.2018
3318
За десета поредна година Община Варна, дирекция "Превенции", организира кампания "Не шофирай, ако си пил!". Дейностите по нея стартираха през април и ще продължат до 31 май, съобщи днес Светлана Коева, началник на дирекция "Превенции", предаде репортер на Varna24.bg.

Кампанията била стартирана преди години след зачестили случаи на злополуки и смъртни случаи по време на абитуриентските балове. От тогава благодарения на общите усилия между Община Варна, КАТ и БЧК не е имало трагичен случай във Варна, поясни Коева. 

Кампанията е насочена към различни групи млади хора - ученици, студенти и към цялото общество. Основна целева група обаче са учениците, завършващи училище. Предвидените дейности целят опазване живота и здравето на младежите, техните добри приятели, връстници и близки. 

Кампанията ще бъде реализирана в десет варненски училища, както и в петте варненски ВУЗ-а. 

За обезпечаването на кампанията са предвидени различни материали - стикери, ароматизатори, силиконови гривни с посланието на кампанията, подложки за напитки, плакати, бележници с превантивно послание, които ще достигнат до всеки зрелостник в последния учебен час с апел за разумно поведение на пътя, тениски и балони. 

Днес предстои провеждането на дискусионна срещу между ученици от Професионалната гимназия по туризъм и представител от Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. Ще бъдат обсъдени практически насоки за действия в случай на опасност, ще се коментира краткото време на реакция в кризисни ситуации, разминаването между представата, че владееш автомобила и себе си и действителния контрол.

Вече са проведени демонстрации сред ученици с алко очила в рамките на Националното състезание за най-добър автомонтьор и водач на МПС в страната. 

На училищно ниво се предвижда също прожектирането на тематични филми, провеждане на училищни кампании и разпространение на материалите на кампанията. 

От месец април Областния съвет на БЧК в партньорство с Пътна полиция -Варна, реализира проект "Шофирай разумно!", който се финансира от дирекция "Превенции".

По време на проекта се очаква да бъдат достигнати над 2000 младежи на възраст между 18 и 25 години. 

В рамките на обучението им по първа долекарска помощ за кандидат водачи на МПС, младежите ще бъдат запознати с влиянието на алкохола, упойващите вещества и наркотиците върху организма на човек при шофиране от практикуващи лекари, а служители на "Пътна полиция" ще представят теста, който ползват при проверка на пътя и ще запознаят младежите с наказателната отговорност, която носи всеки при констатиран положителен тест. 

Очакванията са по време на кампанията тази година във Варна да бъдат достигнати над 10 000 ученици, студенти и млади шофьори.

Повече вижте във видеото! 

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (157):
16.04.2024 Полицията във Варна погна абитуриентите!
30.06.2023 Абитуриентите са предупредени!
13.06.2023 Вместо да се приберат в Самоков, автобус остави абитуриенти в Дупница
31.05.2023 Много важно напомняне за всички абитуриенти
29.05.2023 Елена Гунчева погна момичето, което отиде с питон на бал в Пловдив, мацката обаче не й остана длъжна
29.05.2023 Варненска абитуриентка шашна със златно БМВ
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).