Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кампанията за откриване на деца с отклонения в растежа Growinform става национална
Автор: Екип Varna24.bg 16:59 / 20.09.2018Коментари (0)1673
©
Днес детските ендокринолози от УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна отчетоха резултатите до момента от мащабната кампанията за ранното откриване и навременно лечение на състояния с проблемен растеж GROWINFORM, която стартира през 2017г. До момента, в рамките на кампанията, детските ендокринолози са прегледали безплатно пациенти в 10 града в страната. Освен Варна, са посетени градовете Шумен, Разград, Бургас, Габрово, Велико Търново, Горна Оряховица, Бургас, Сливен и Ямбол, като са прегледани общо 146 деца на възраст от 2 до 18 години. При 52 от тях са установени отклонения. Успешно лечение е започнало при 12 деца, а 22 са под наблюдение за започване на лечението, обяви проф. д-р Виолета Йотова, ръководител направление "Педиатрия“ в УМБАЛ "Св. Марина“. "Възрастта при диагноза е снижена с три години, което е залог за успех от започнатата терапия“, допълни още специалистът. Детските ендокринолози отчитат още, че при 16 от децата вариантите на отклонение в растежа са нормални.

Проследяването на физическия растеж е важна стъпка към наблюдение на здравето на децата. Забавянето на растежа, дори ускореният растеж, може да бъде ранен показател за основното медицинско заболяване. Проследяването на растежа във времето е важно, защото помага да се идентифицират тенденциите.

По проекта на варненското дружество за детска ендокринология е създаден сайт (www.growinform.org), който дава възможност за предварителна оценка на растежа.

Кампанията ще продължи и в следващата година, защото над 2/3 от децата с проблеми в растежа остават недиагностицирани. Това се дължи на слаба информираност на общопрактикуващите лекари и родителите, обясняват лекарите от "Св. Марина“. Кампанията става национална, поради големия интерес. Предстои в следващите два месеца "клиниката на колела“ да посети градовете Бургас, Пловдив и Кюстендил. Кампанията е напълно безплатна за пациентите както при диагностицирането, така и при лечението на децата.

Срещата се проведе по повод седмицата за повишаване на осведомеността за растежа на децата, която се отбелязва в периода от 16 до 22 септември 2018 г. в редица страни по света. В ДКЦ "Св. Марина“ бяха проведени и безплатни прегледи на деца.

 









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: