Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кап. Валентин Енчев искрено и лично за "едни 10 години и една любов към Морска администрация-Варна"
Автор: Пламена Николова 08:46 / 04.01.2021Коментари (0)2628
© Фейсбук
Шефът на дирекция "Морска администрация“ - Варна, к.д.п. Валентин Енчев сподели в социалната мрежа искрено и лично свои размисли "за едни 10 години и една любов към Морска администрация -Варна". Varna24.bg публикува коментара без редакторска намеса:

"Животът предлага какви ли не изненади. И те забърква в различни истории, в които един път ти си сценариста, друг път обаче обстоятелствата те потапят в ситуации, при които дали поради липсата на информация или житейски опит, се хвърляш в тях с най-искрени намерения. Та може би днешната ми история беше от втория вид, поне в началото.

Помня насърчителните слова на приятели, че няма нещо, с което ако се захвана, няма да се справя. Помня обезпокоителните думи на по-възрастни колеги, които с загриженост намекваха, че моята душевност не е за този нов свят, към който съм се запътил. Помня и онези безсънни нощи, когато четях закон след закон и наредба след наредба за да сглобя пъзела и логиката на функциониране на дирекция "Морска администрация-Варна“ в концепцията за конкурс за директор. Но най-силно си спомням картините, редящите се в съзнанието ми, че освен да служа на морските лица, като им давам знание, ще мога да служа и на държавата, която ме изучи и откри възможности за достоен живот пред мен.

Ако има години от живота, които са били най-динамични за мен, то това са тези след 3-ти януари 2011г. Ако имаше ситуации за преодоляване, то няма по-драматични от тези, с които като държавен служител трябваше да се справям в работата си. А ако има опит за усвояване, то Морска администрация беше изворът на това.

Затова днес, съвсем нескромно, ще си позволя да направя моята ретроспекция на наученото през онези 10 години служба на държавата. Годините, променили ме, надявам се за добро.

ЗА ПРИЗВАНИЕТО

Откак се помня съм живял, мечтал и дишал с усещането, че съм тук и сега за да служа. На хората, обществото и на идеалите си, с които явно така съм дошъл и са закодирани в гените ми.

ЗА ЕНЕРГИЯТА НА СЛУЧВАНЕТО И ПОДАРЪЦИТЕ НА ЖИВОТА

Ако нещо съм научил от живота, много преди да се докосна до администрацията, е това, че човек трябва правилно да си върши работата. Първа и единствена задача - да дадеш от себе си. Отплатата... тя неминуемо ще дойде. Може да е от друго място и по друго време, но тя винаги идва. Вярвам в безгрешния замисъл на майката природа. Подаръците и загубите са нашата платена сметка за консумирана единица живот.

ЗА МОРАЛА

Ако има основа, на която се гради държава, общество или калектив, то това несъмнено е морала. Точно ние, днес, отчаяно се нуждаем от правилни ценности. И то е нещото, което може да ни изведе от мрака, в който сме потънали. Всяка друга стъпка е последваща. Точка. Коментарите тук са изключени!

ЗА ЗАКОНА И ПРИЛАГАНЕТО МУ

Какъвто и закон да бъде приет, с каквито и достижения на правната мисъл да бъде облечен, каквито и органи за контрол да бъдат конфигурирани, всъщност всичко опира до морала на прилагащите го. Ако трябва да си представя перфектния ден на държавния служител, то ще е този на спазената законност.

ЗА НАИВНОСТТА

Имах сериозния проблем да разбера, че не всичко и от всички хора се прави в името на по-добрия и справедлив свят. Че личният интерес може да удавя ценности и продава души. Затова често попадах в капана на фалшивите "добри“ намерения. Това беше урок, който се налагаше да повтарям докато развия онази вътрешна сензорика, която днес все по-уверено ме предпазва по пътя на решенията.

ЗА ИЛЮЗИЯТА

Статуквото създава вредни навици. Тези навици карат някои хора да си повярват, че са вечни и ненаказуеми. Че ако едно нещо е станало един, а после втори път, то то ще е завинаги. Че глазурата, с която обличат нещата, е с вечен срок на валидност. Изкуството на тарикатите! Точно те трябва най-много да се страхуват от промените, които идват с бясна скорост.

ЗА КУКЛОВОДИТЕ

Те са ненатрапчиво скромни около нас, говорят бавно, усмихват се благо и предлагат заслужено величие. В същото време, в тяхната паралелна реалност, те уверено дърпат конците и оплитат мрежите на бъдещото си собствено благополучие. За твоя сметка, която ти съдбовно един ден ще плащаш. И аз имах такива обожатели. И като че ли най-голямата ми награда беше да разбера след време, че те самите са се отказали от мен поради моята непоправимост. Обичам тази своя черта.

ЗА ПОДКРЕПАТА

Странно или не, но винаги, когато са надвисвали облаци върху мен, са се появявали хора, които безкористно са се застъпвали за мен. Понякога явно, понякога тайно, понякога близки, друг път непознати, но винаги ги е имало. И знаете ли защо? Защото сме от една порода. Защото споделяме общи ценности. Те се знаят и на тях благодаря за това, че са такива.

ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА И МОРЯЦИТЕ

Само този, който наистина е работил в държавна администрация, би разбрал безбройните трудности, с които в днешно време тя трябва да се справя. Останалите е по-добре просто да замълчат. Повярвайте, опитваме се да правим най-доброто, което капацитета и правилата ни позволяват.

ЗА КАЧЕСТВЕНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ

Те са тези, които ще ги видите малко да говорят, много да самоизискват и винаги да казват, че нещата могат да станат и по-добре. За радост, срещнах доста такива. Респект и шапки долу! Без тях нямаше да я има администрацията.

ЗА ДОБРОТО И ЗЛОТО

Искрено се радвам, че служебно се запознах с прекрасни хора от бизнеса. Такива, за които винаги, по всяко време на денонощието, бих направил каквото трябва.

Искрено съжалявам, че дълго време се поддавах и падах до нивото на лошите, губейки време и чест да обяснявам. Макар и да продължавам да се уча, все по-лесно е вече да не ги забелязвам. Въпрос на по-добра хигиена!

ЗА ПРОШКАТА

Прощаваш на този, който в желанието и емоциите си да направи нещо добро за този свят, е допуснал грешки. За останалите - който каквото е заслужил.

ЗА БРОЕНЕТО ДО 10 ПРЕДИ ДА КАЖЕШ НЕЩО

Урока, който продължавам да уча. И за което съм търсил много пъти прошка.

ЗА БОЛКАТА

Ние сме естествен генератор на болка. И лечител едновременно. Посей, отгледай болката и отрежи!

ЗА КРИТИКИТЕ ОТВЪН И ВЪТРЕ В МЕН

Ако има нещо, което винаги ми е било светофар за това, че съм сгрешил или е нужна промяна в мен, са били критиките. Говоря за онези - мотивираните, логични и справедливи, които човек заслужено търпи. Но като че ли няма по-разкъсваща причина за промяна от собствената вътрешна критика към себе си за грешките, които повторно си допуснал.

ЗА ЕДНА ЛУНА ВРЕМЕТРАЕНЕ

Често съм се чудил как поставен на колене, съм успявал винаги да се изправя? И като че ли всичко се върти около една Луна време, когато, изпивайки поредния сън, пак съм се събуждал цял и изпълнен с вяра и живот (поглеждам смирено към небето).

ЗА ИНФОРМАЦИЯТА И ВЪТРЕШНИЯ АЗ

За доброто решение са нужни две кумулативни съставки – достатъчната информация и правилните логически връзки в теб. Всъщност.... и това не е вярно. Няма нищо по-истинско от това, което твоят Вътрешен Аз ти шепти. Тази най-свещена за човека връзка се случва в тишина. Добре е човек по-често да мълчи.

ЗА ОПИТА

Когато съвсем в началото на работата ми в администрацията ме посети един бивш директор, само и единствено да поздрави един млад човек за куража му да се нагърби с такива отговорности, освен с милите пожелания, той сподели, че чак на седмата година от работата си на моето място се е почувствал уверен във всичко, което прави. Това ми се стори толкова странно и нелогично дълго. Прав си бил и прощавай, кап.Говедаров, аз все още имам какво да науча.

ЗА ПАРИТЕ

Парите са средство и никога цел. Всъщност, да поема далеч по-големи отговорности при 15 пъти по-ниска заплата беше най-лесното ми решение. Може би защото съм свикнал на малкото. А и може би защото винаги съм вярвал, че там горе има кой да се погрижи, ако върша правилните неща.

ЗА МОРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Едно общество е загубено без знание. Образование не се купува с пари, а знание не се гарантира с диплома. То не е средство за финансово облагодетелстване, а източник на ценности за обществото. Не е целофан, а съдържание. Съдбата ще си търси рестото от тези, които забравиха дълг и призвание. Прощавайте, млади хора, за лошите примери!

ЗА БОГ

Ако има нещо, в което вярвам най-много, то е в безгрешната логика на Майката-земя. Тя е моят Бог и моята религия. Пред нея се кланям, нейните уроци уча и на нея изначално служа. Всяка човешка съдба е заслужена.

ЗА ВЯРАТА

... че всеки един човек е важен за планета. Всяко движение, всяка мисъл на само един човек размества въздуха около нас и света завинаги вече не е същият. Добре е да внимаваме какво правим и какъв пример сме за по-младите. Последните ще построят новият по-добър свят, ние пък ще им помогнем да преборим тъмнината, в която сме изпаднали.

ЗА НАДЕЖДАТА

.. че все по-повече хора се събуждат за светлината.

ЗА ЛЮБОВТА

Когато правиш нещо с любов, то носи онази енергия на случването. И винаги става по правилния начин, когато си се допитал до сърцето си. Пазете го чисто и неопетнено, от него са изворите на живота.

ЗА САМАТА РАБОТА

Винаги съм твърдял, че нямам трудов стаж. Защото никога не съм чувствал, че трябва да ходя да работя. Да служиш е най-голямата награда, която може да ти се даде. Пожелавам си да бъда здрав.

ЗА ЗАГУБИТЕ И СМИСЪЛА ДА ОСТАНЕШ

Накъде там по пътя и сред битките загубих част от усмивката си. Но пък я замених с увереност, че има смисъл да останеш. И заради тези, които вярват в мен. Знам, че един ден усмивката отново за дълго ще се върне на лицето ми.

ЗА БЪДЕЩЕТО

То се ражда от това, което чувстваш в настоящето. А настоящето ти е отражение на всичко, случило се с теб в миналото. Не бях пощаден от нищо и благодаря за всичкия товар, който нося със себе си. Той е моят подарък. Поклон пред най-голямото приключение, наречено ЖИВОТ!"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: