Капитан І ранг Васил Кръстев Василев - Зоро пое курс към отвъдното

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:54 / 06.06.2018
2870
Напусна ни един от най-популярните и обичани преподаватели във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров“ – о.з. Васил Кръстев Василев (Зоро). Човекът, който умееше да събуди усмивката у всеки, сега разплака мнозина … Дългогодишният преподавател в катедра "Корабоводене“, а по-късно и началник на катедра "Морска практика и експлоатация на кораба“ има сериозен принос в изграждането на стотици командири на бойни кораби и капитани далечно плаване. Фарватерът, прокаран от него, скоро няма да бъде забравен.

Васил Кр. Василев (Зоро – прякорът му е от ученическите години), постъпва в Народното военноморско училище на 15 септември 1948 г. След две години завършва гимназиалния отдел и е изпратен да продължи образованието си във Висшето военноморско училище в Баку (тогава в СССР), което завършва през 1954 г. Служи като командир на щурманска и на минно-трална бойна част на базов миночистач, след което от 1957 до 1959 г. е помощник-командир на кораба. До 1962 г. е командир на курсантска  рота, а от 1963 г., след спечелен конкурс, е назначен за преподавател в катедра корабоводене на ВВМУ. От 1982 до 1986 г. е  началник на катедра "Морска практика и експлоатация на кораба“. Автор и съавтор е на множество учебни пособия. Активен общественик и неповторим импровизатор на сцената на художествената самодейност. Неуморен радетел за утвърждаването на ВВМУ като флагман на висшето морско образование у нас.

Поклон пред светлата му памет!

Погребението на капитан І ранг Васил Кръстев Василев (Зоро) ще се състои на 6 юни 2018 г., от 12.00 ч. на гробищен парк "Тополи“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
С бавни темпове: Ремонтът на този емблематичен за Варна хотел про...
Хубавото време се разваля, дъжд и гръмотевични бури очаква Варна
Кметът Коцев поздрави всички именици и български военни
Трафикът по пътя София - Варна е изключително натоварен
Коалиция ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни ...
Добра новина от Варна: Строят се нови кораби


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).