Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Капитанът на украински ледоразбивач към Боян Медникаров: "Украйна продължава експедициите на Антарктида и през войната"
Автор: Велизара Ангелова 19:26 / 01.02.2024Коментари (0)4305
© ВВМУ
Дори през войната антарктическите експедиции на Украйна не са спирани и страната инвестира в ремонт на украинския научноизследователски ледоразбивач "Ноосфера" през миналата година в Кейптаун, Република Южна Африка. Това каза капитанът на кораба – Павло Панасюк, на ръководителя на 32-рата българска антарктическа експедиция – професор Христо Пимпирев, началника на Висшето военноморско училище – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, акредитирания за Чили посланик на България в Аржентина – Стоян Михайлов, и генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) – Кирил Вълчев, съобщи ВВМУ "Никола Вапцаров".

Те посетиха "Ноосфера" на пристанището на най-южния чилийски град Пунта Аренас, откъдето утре се очаква да замине последната група от българската антарктическа експедиция.

На мостика капитан Павло Панасюк представи възможностите на кораба, който от началото на януари е в Пунта Аренас, след като в края на 2023 г. достигна украинската антарктическа станция "Академик Вернадски" – на остров Галиндез от архипелага Вилхелм, до Антарктическия полуостров, основана като британска база през 1954 г. (през 1977 г. е наречена "Фарадей“), която през 1996 г. Великобритания предава на Украйна.

"Ноосфера" под името "Джеймс Кларк Рос“ е бившият флагман на Британската антарктическа служба. Построен е през 1990 г., а през 2021 г. е закупен от Украйна. Капитан Панасюк обясни, че след месец корабът ще закара поредния екип на украинската база "Академик Вернадски“, а също и карго до полската антарктическа база "Артстовски“.

Наименованието "Ноосфера“ (от старогръцки език – "сфера на разума“) идва от теорията на академик Владимир Вернадски за взаимодействието на човека и природата, която той означава с тази дума. Корабът е дълъг 99,04 метра, широк е 18,85 метра и е с водоизместимост 5732 тона. 75 души е максималният капацитет, от които 23-ма души екипаж, основно от украинци, но е имало също чилиец и двама индуси. По думите на капитан Панасюк, на борда има около 10 научни лаборатории.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров разказа за настоящата мисия на българския военен научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий“ и предложи сътрудничество с украинския кораб в полярните води.

Професор Пимпирев отбеляза дългогодишното сътрудничество между антарктическите институции на България и Украйна и предложи това сътрудничество да бъде разширено със съвместна работа на двата новопридобити научноизследователски кораба.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Абитуриентски балове 2024
Казусът с къщата на Димитър Талев в Прилеп
Нов ГКПП Рудозем-Ксанти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: