Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Капсула на времето за ученически мечти в РБ "Пенчо Славейков"
Автор: Екип Varna24.bg 14:54 / 13.09.2018Коментари (0)1420
©
Представители на СНЦ "Международен литературен фестивал Варна Лит“, заедно с деца-творци, отличени в конкурса за ученическо есе на тема "Писмо до мен след 10 години“ - част от Международен литературен фестивал "Варна Лит 2018“, официално предадоха на ръководството на Регионална библиотека "Пенчо Славейков“ – гр. Варна специална кутия с десетте наградени есета.

Пъстроцветната кутия, изработена от Виктория Георгиева – МOUSE, се превръща в своеобразна капсула на времето за ученическите мечти, прогнози, планове, тревоги и очаквания за живота след десетилетие. Десетте деца припомниха откъси от своите творби, поставиха ги в пликове, които надписаха до себе си за времето след 10 години, и те бяха прибрани в кутията, заедно със снимки от четенето, провело се на 30 май 2018 г.

Учениците, чиито творби остават за съхранение в РБ "Пенчо Славейков“ – гр. Варна са:

Милица Иванова (прочетено от Иво Иванов), Йоан Костов (прочетено от Захари Карабашлиев), Велина Костово (прочетено от Алек Попов), Даниел Йорданов (прочетено от Светослав Иванов), Йова Енчева (прочетено от Весела Фламбурари), Маргарита Славова (прочетено от Теодора Димова), Катерина Добрева (прочетено от Георги Тошев), Екатерина Веселинова (прочетено от Юлия Спиридонова), Даниел Бояджиев (прочетено от Нуша Роянова), Александър Габровски (прочетено от Дамян Дамянов)

В конкурса "Писмо до мен след 10 години“ се включиха близо 100 ученици на различна възраст от много варненски училища, а есетата на отличените участници бяха прочетени от творците-участници във фестивала на официална церемония в Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ пред голяма публика.

Директорът на РБ "Пенчо Славейков“ Радка Калчева и нейният екип приеха кутията с обещание да я съхраняват, а всяко от десетте деца получи като подарък ваучер за годишен абонамент в библиотеката.

Второто издание на Международен литературен фестивал "Варна Лит 2018“ с тема "Разказвачът в мен“ се проведе от 30 май до 2 юни с финансовата подкрепа на Община Варна в лицето на Фонд "Култура“.

Организатор е СНЦ "Международен литературен фестивал Варна Лит“ с председател Захари Карабашлиев.

В рамките на фестивала се осъществиха срещи с 30 български и чуждестранни творци в над 60 училища и школи, детска градина, университет на територията на Община Варна, включително срещи в училищата в с. Каменар и с. Константиново.

Над 3 000 деца на различни възрасти участваха в интересни дискусии с едни от най-популярните писатели, художници и журналисти у нас и в чужбина, активно задаваха въпроси на творците, училищата получиха книга-подарък от писателите. Във външните срещи и концерти от фестивалната програма участваха над 4 хиляди души.

"Варна Лит 2018“ донесе вдъхновяваща новина – учредяване на МЕЖДУНАРОДНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА "ДИМИТЪР ДИМОВ“ за роман - от Сдружение Международен Литературен Фестивал "Варна Лит“ в навечерието на 110-годишнината от рождението на писателя и под патронажа на Кмета на Община Варна. Наградата ще бъде връчена за първи път по време на фестивала "Варна Лит“ през 2019 година. Конкурсът ще има само една категория – роман с награда от 10 000 лв.

В конкурса "Димитър Димов“ 2019 г. могат да участват творби на съвременни български автори, както и романи на съвременни автори от Европа, преведени и издадени на български език от български издателства за първи път и публикувани в периода 1 януари 2018 г. – 31 декември 2018 г. Предложенията се приемат от издателствата на книгите, като всяко издателство може да номинира до два свои романа.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: