Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Каракачанов във Варна: Времето на превъоръжаването и модернизацията за Българската армия дойде!
Автор: Пламена Николова 09:07 / 15.10.2020Коментари (0)3045
"Имаше дълги времена, в които в Българската армия, в бойния ни флот техниката се режеше и унищожаваше без да се мисли за бъдещето. Това време свърши. През последните години благодарение на военното и политическото ръководство на Министерството на отбраната, на разбирането на правителството и парламента, на цялото българско общество, в Българската армия започнаха промени, които, надявам се, ще бъдат необратими".

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов вчера на тържествения ритуал по присвояване на почетни имена на двата минни ловци с бордови номера 31 и 33, придобити от Кралство Нидерландия за българските Военноморски сили.   Министър Каракачанов посочи, че за изграждането на силна и боеспособна армия са необходими съвременна техника, обучен състав и мотивирани военнослужещи. "Това беше нашата амбиция през последните три години. Надявам се такава да бъде и амбицията на следващите политически ръководства на Българската армия“, заяви той.

Министър Каракачанов благодари на правителството на Кралство Нидерландия за партньорството и за възможността да бъде сключен договорът за придобиването на двата минни ловци, който е добър и за двете страни и изгоден за българския военен флот.

Военен кораб с бордови номер 31 беше кръстен от Деница Проданова с името "Места“, а военен кораб с бордови номер 33 беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името "Струма“.

По време на събитието беше отбелязана и 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, чиито приемник е Отряд противоминни кораби. В обръщението си към военнослужещите от дивизиона началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов отбеляза, че винаги се е възхищавал на лекотата, с която изпълняват задачите си, на тяхната колегиалност и приятелство. Той обяви, че в резултат на анализа в рамките на  Стратегическия преглед на отбраната Трети дивизион противоминни кораби ще бъде възстановен. По думите му – двата кораба минни ловци, които днес официално влязоха в състава на ВМС, са само началото в бъдещото развитие на дивизиона и неговите военнослужещи. "На двамата командири пожелах да ме поканят на първото си плаване“, каза още адмирал Емил Ефтимов.

По повод годишнината военнослужещи от Отряд противоминни кораби бяха отличени с награди от министъра на отбраната и началника на отбраната.

На церемонията в Пункта за базиране Варна присъстваха Н.Пр. посланикът на Кралство Нидерландия госпожа Беа Тъшър, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, представители на държавната и местната власт.

"От 2009 г. не е вдиган флагът на нов боен кораб, който да влезе в състава на ВМС. С тези два минни ловци, които придобихме от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в българския боен флот, се увеличават способностите на армията“, каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той съобщи, че съвсем скоро ще започне и изграждането на двата нови многоцелеви кораба за ВМС. Това ще стане след подписването на договора, който вече е готов.

"Времето на превъоръжаването, на модернизацията, на придобиването на нова техника за Българската армия дойде. Не само придобиваме нови изтребители и нови кораби, надявам се и нови бойни машини за Сухопътните войски,  но и възстановяваме и модернизираме това, което съществува – МиГ-29, Су-25, танкове, фрегати“, заяви министър Каракачанов. Той благодари на военното ръководство за експертизата и подкрепата при вземането на решения от политическото ръководство.

На въпрос министър Каракачанов заяви, че няма спор за готовността за посрещането на цяла ескадрила Ф-16. На този етап всички финансови средства са насочени към изграждане на инфраструктура, хангари и обучение на летателен състав за 8 самолета Ф-16.  За да не се губи време до получаването на осемте нови изтребителя, Министерството на отбраната е изпратило запитване до Локхийд Мартин за наличности, евентуални  цени и за сроковете на плащане на следващите 8 самолета. "Не можем да чакаме и през 2024 г., след като получим самолетите, да започнем наново да преговаряме. Добре и умно е сега да се договорят условията и цените“, посочи министърът на отбраната и подчерта, че те ще бъдат придобити с разсрочено плащане. Официалният отговор на компанията-производител на Ф-16 се очаква да бъде получен в срок от един месец – през ноември.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: