Караянчева: Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят да я ценят и да я поддържат жива

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:54 / 26.03.2019
2405
Среща с културни дейци в сградата на ДТ "Стоян Бъчваров“ бе част от програмата на председателя на Народното събрание Цветя Караянчева по време на нейното посещение във Варна. Домакин на събитието бе Даниела Димова, директор на ТМПЦ в морската столица. "Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят и са възпитани да я ценят, да я поддържат жива“, заяви Цвета Караянчева.

"Провеждаме тази среща в навечерието на Световния ден на театъра – 27-ми март. В тази връзка нека припомня, че отделяме специално внимание на сградата на театъра – основната сцена бе ремонтирана по проект по ОПРР през 2013 г., а в момента работим по проект за реновиране на сцена филиал – по Оперативна програма "Региони в растеж“, на стойност около 7 млн. лв“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че през април близо до театъра ще бъде поставен паметник на Иван Церов (1857-1938 г), кмет на Варна,  който полага първия камък на сградата на театъра на през  1912 г. "Това е част от инициативата ни за опазване на историческата памет на Варна“, каза Иван Портних.

Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие“ представи накратко добри практики, свързани с работата на фонд "Култура“, чрез който Община Варна подпомага финансово различни културни проекти.

В разговорите се включиха  проф. Марио Хосен – новият артистичен директор на най-стария музикален фестивал в България ММФ "Варненско лято", Игор Лазаренко - директор на Регионалния исторически музей, Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър – Варна, директорът на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Пламена Рачева, Нели Вълчева – уредник на  галерия "Ларго“, Светлозара Христова – директор на фестивала "Радар“. Сред присъстващите бяха Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, представители на филмови фестивали, на регионална библиотека "Пенчо Славейков", народни представители. Културните дейци представиха свои проекти и нови идеи и за развитие на културния календар на Варна. На финала участниците в срещата се обединиха около позицията, че  доброто взаимодействие между държавната, местната власт и представителите на изкуството и културата са важна предпоставка за развитието на духовността във Варна и в страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Стотици варненци се включиха в кампанията за почистването на град...
Варна е вторият най-скъп град за жилищни имоти
Кметът Благомир Коцев даде сериозно обещание на министъра на тури...
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).