Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Караянчева: Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят да я ценят и да я поддържат жива
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 26.03.2019Коментари (0)2342
©
Среща с културни дейци в сградата на ДТ "Стоян Бъчваров“ бе част от програмата на председателя на Народното събрание Цветя Караянчева по време на нейното посещение във Варна. Домакин на събитието бе Даниела Димова, директор на ТМПЦ в морската столица. "Варна е град с богата духовна култура и с хора, които умеят и са възпитани да я ценят, да я поддържат жива“, заяви Цвета Караянчева.

"Провеждаме тази среща в навечерието на Световния ден на театъра – 27-ми март. В тази връзка нека припомня, че отделяме специално внимание на сградата на театъра – основната сцена бе ремонтирана по проект по ОПРР през 2013 г., а в момента работим по проект за реновиране на сцена филиал – по Оперативна програма "Региони в растеж“, на стойност около 7 млн. лв“, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че през април близо до театъра ще бъде поставен паметник на Иван Церов (1857-1938 г), кмет на Варна,  който полага първия камък на сградата на театъра на през  1912 г. "Това е част от инициативата ни за опазване на историческата памет на Варна“, каза Иван Портних.

Антония Йовчева, директор на дирекция "Култура и духовно развитие“ представи накратко добри практики, свързани с работата на фонд "Култура“, чрез който Община Варна подпомага финансово различни културни проекти.

В разговорите се включиха  проф. Марио Хосен – новият артистичен директор на най-стария музикален фестивал в България ММФ "Варненско лято", Игор Лазаренко - директор на Регионалния исторически музей, Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър – Варна, директорът на Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Пламена Рачева, Нели Вълчева – уредник на  галерия "Ларго“, Светлозара Христова – директор на фестивала "Радар“. Сред присъстващите бяха Коста Базитов, зам.-кмет на Варна, представители на филмови фестивали, на регионална библиотека "Пенчо Славейков", народни представители. Културните дейци представиха свои проекти и нови идеи и за развитие на културния календар на Варна. На финала участниците в срещата се обединиха около позицията, че  доброто взаимодействие между държавната, местната власт и представителите на изкуството и културата са важна предпоставка за развитието на духовността във Варна и в страната.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: