Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кардиохирург от Варна: Център за поставяне на изкуствено сърце е необходим на Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:15 / 29.06.2017Коментари (0)1521
©
Редно е в морската столица да бъде обособен център за поставяне на изкуствено сърце. Подобни центрове може да има в София и Варна, по един в двата края на страната. Това заяви в интервю за Дарик доц. Пламен Панайотов, началник на Клиниката по кардиохирургия при Университетска болница "Света Марина".

Изкуственото сърце е система за подпомагане на сърцето. Тя се поставя в тялото и с нея той може да живее по този начин години наред. До поставяне на изкуствено сърце се прибягва при пациенти в крайна фаза на сърдечна недостатъчност, при които не може с добър успех да бъде извършена стандартна сърдечна операция, а възможностите на медикаментозното лечение са изчерпани, обясни специалистът.

В България на година се правят по-малко от 20 трансплантации на сърце, основно в столичната болница "Света Екатерина". Европейският опит показва, че ако една клиника прави по-малко от 20-25 трансплантации на година, резултатите са по-лоши, отколкото ако прави повече подобни операции. Затова не би било добра идея у нас трансплантациите на сърце да бъдат разпределени в различни центрове, смята изтъкнатият варненски кардиохирург.

Намирането на съвместими донори е много трудно, а цялостната смяна на кръвта официално не може да бъде прилагана, отбеляза доц. Панайотов.

Сред пациентите в Клиниката по кардиохирургия преобладават тези с исхемична болест на сърцето. Увеличава се изключително много броят на пациентите, при които има комбинирани операции - най-често с аортна клапна патология, комбинирана с исхемична болест на сърцето. Обяснението за това е, че средната възраст на пациентите е вече по-голяма.

"Ако преди 25 години пациент на 65-70 години се смяташе за възрастен, то сега оперираме хора на над 80 години. Има пациенти и на 90 години", отбеляза шефът на Клиниката по кардиохирургия.

При мъжете сърдечните заболявания настъпват на по-ранна възраст, но след навършване на 75 години заболяванията при жените протичат по-тежко.

Най-често исхемичната болест на сърцето се причинява при комбинация между диабет и хипертония, които са двата най-рискови фактора. Сред останалите са нарушената мастна обмяна, затлъстяването, обездвижването и стреса.

Има много съпътстващи заболявания и ако не се взимат адекватни мерки за лечението и контрола на диабет, високо кръвно налягане, съдови болести и белодробни заболявания, тогава лечението на тези пациенти става доста по-сложно,

Сърцето до голяма степен е пощадено от злокачествени заболявания, а случаите са много редки, но много тежки. "Може би, защото сърцето е мускул. Злокачествените заболявания протичат по-често при органите, в които има жлези", обясни специалистът.

Благодарните пациенти са малко, но си струва. Има и недоволни. Най-често обвиненията към лекарите идват от хора, които години наред са пренебрегвали здравословното си състояние, или от техни близки, които не са били в течение на реалното състояние на роднината си, сподели още кардиохирургът с над 3000 сърдечени операции зад гърба си.

Спорт и физическо натоварване в умерени дози, намаляване на стреса и по чаша хубаво червено вино вечер намаляват риска от заболяване на сърцето, показва дългогодишният опит на доц. Панайотов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: