Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Карин дом проектира иновативен център с приобщаваща среда за деца и семейства
Автор: Екип Varna24.bg 12:53 / 07.10.2019Коментари (0)2062
©
23 години след своето създаване Карин дом се свързва с иновациите, с внасянето на международен опит и експертиза, с работещия модел за предоставяне на качествени услуги за деца със специални нужди и техните семейства. Карин дом подкрепя годишно над 300 деца и семейства и обучава над 1200 специалиста от страната и региона. Организацията предава своя опит и чрез обучения, възпитава в социална ангажираност и толерантност.

Към момента дейността на Карин дом се реализира в семейната вила (построена през 1908г.) на фамилия Станчови, предоставена за ползване за създаването на първия по рода си център за деца със специални нужди още през 1996г. За съжаление сградата все по-трудно отговаря на потребността на организацията да развива обучителните дейности, както и да въвежда нови подходи и услуги за по-пълноценното развитие на децата със специални нужди и тяхното приобщаване.

Във връзка с това, в началото на 2019г. Общинският съвет на Община Варна одобри предоставянето на терен, на който да може да се изгради нова сграда за нуждите на дейността на организацията. Парцелът е с площ 2450 кв.м, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града - между улиците “Дойран" и “Кирил Шиваров". Финансирането на тази нова сграда, която да съчетава обучителен център и център за услуги за социално включване и независим живот на деца със специални нужди и техните семейства, се предоставя на Карин дом от датските Фондации ВЕЛУКС.

За да избере най-вдъхновения и иновативен облик за новата сграда, Карин дом ще организира международен конкурс за архитектурен проект, който се очаква да стартира в средата на месец ноември. Той ще се реализира с подкрепата на Камарата на архитектите в България, а за жури са поканени утвърдени професионалисти от страната и чужбина. В конкурса могат да участват български и чуждестранни лица или техни обединения с архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация. Повече информация за конкурса за проектиране на новата сграда на Карин дом следете на сайта на организацията: www. karindom.org.

С цел проучване на общественото мнение и набиране на идеи и предложения във връзка с изграждането на новия Карин дом са проведени фокус-групи с родители, представители на институциите и на бизнеса. Резултатите показват, че очакванията са организацията да продължи дейността си, като я надгради с ранно диагностициране и оценка на развитието, организиране на спортни занимания и обучаване на треньори как да работят с деца със специални нужди, да има терапевтичен басейн, както и занималня за деца. Представителите на институциите поставиха акцент върху значението на обученията за педагози и родители, както и разширяване на съществуващите услуги. От страна на бизнеса също има подкрепа за засилване на обученията, както и за пространство за игротека и събития за деца, родители и доброволци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Скандали в Народния театър
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: