Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Казанджиите от Варненско отново излязоха на протест
Автор: Екип Varna24.bg 12:43 / 12.01.2016Коментари (1)1504
© Varna24.bg
С лозунги "Не съсипвайте българските традиции" и  "Не ограничавайте правото ни на труд", казанджиите от Варна и региона излязоха за шести пореден път на протест днес пред Катедралния храм в града, предаде репортер на Varna24.bg.

Досега хората от бранша се събираха на протест на паркинга пред Метро, но днес решили да провокират общественото внимание и повече хора да ги забележат, за да подкрепят исканията им, разказа Атанас Рашев, собственик на казан в с. "Страшимирово"

Припомняме, че казанджиите недоволстват срещу ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината (от юли до декември) и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

"Събираме се с колеги казанджии и много клиенти ни подкрепят. Знаете, протестираме за това, че промениха закона за варенето на домашната ракия, което засегна всички казани, регистрирани в България. Ние се водим в сферата на услугите. При нас идват клиентите с материала, ние им го изваряваме и те си вземат готовата продукция-ракията.

Досега беше позволено казаните ни да бъдат с един тон вместимост. Новия закон ни ограничи до 500 литра и да работим само 6 месеца. Моята фирма трябва да работи само от 1 юли до 31 декември. В нея има назначени двама работници-синът ми и зет ми. Това означава, че бизнесът е изцяло фамилен. И ако не работим половин година три семейства остават без препитание. Как може една фирма да съществува само половин година? Какво ще прави през останалото време, за да има приходи? Във Варна има 120 казана. Всички тези хора ще гладуват половин година, ако този закон не бъде отменен. Днес се събрахме тук пред храма около 200 човека, като сред тях имаше много клиенти. Защото тези промени се отразяват пряко и върху тях. Аз ще си загубя бизнеса, а те ще загубят възможността да си варят домашна ракия по всяко време на годината. А какво е българска трапеза без ракийка?

Управниците ни искат малките обекти да загинат, да закрием казаните и да останат да работят само големите заводи за алкохол. Така българите ще започнат да си купуват ракия от магазина, вместо да си я приготвят сами. Това целят тези промени. Толкова бързо го приеха този закон, че в България никой освен казанджиите не успя да разбере за какво става въпрос", коментира Атанас Рашев. 

Стана ясно, че казанджиите от цялата страна ще се съберат на 14 януари от 11 часа в Пловдив , където са основните организатори на протеста. Там ще бъде учредена Асоциация на казанджиите в България и ще бъдат оформени основните искания и предложения към правителството. 









Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.01.2016 г.
0
 
 
Цялата държава оправиха , ракията им е проблем.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Лоша инфраструктура във Варна
Дете от Враца бе простреляно в главата
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: