Казанджиите от Варненско отново излязоха на протест

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:43 / 12.01.2016
1513
С лозунги "Не съсипвайте българските традиции" и  "Не ограничавайте правото ни на труд", казанджиите от Варна и региона излязоха за шести пореден път на протест днес пред Катедралния храм в града, предаде репортер на Varna24.bg.

Досега хората от бранша се събираха на протест на паркинга пред Метро, но днес решили да провокират общественото внимание и повече хора да ги забележат, за да подкрепят исканията им, разказа Атанас Рашев, собственик на казан в с. "Страшимирово"

Припомняме, че казанджиите недоволстват срещу ограничението ракия да се вари само шест месеца в годината (от юли до декември) и казаните над 500 литра да се лицензират като данъчни складове.

"Събираме се с колеги казанджии и много клиенти ни подкрепят. Знаете, протестираме за това, че промениха закона за варенето на домашната ракия, което засегна всички казани, регистрирани в България. Ние се водим в сферата на услугите. При нас идват клиентите с материала, ние им го изваряваме и те си вземат готовата продукция-ракията.

Досега беше позволено казаните ни да бъдат с един тон вместимост. Новия закон ни ограничи до 500 литра и да работим само 6 месеца. Моята фирма трябва да работи само от 1 юли до 31 декември. В нея има назначени двама работници-синът ми и зет ми. Това означава, че бизнесът е изцяло фамилен. И ако не работим половин година три семейства остават без препитание. Как може една фирма да съществува само половин година? Какво ще прави през останалото време, за да има приходи? Във Варна има 120 казана. Всички тези хора ще гладуват половин година, ако този закон не бъде отменен. Днес се събрахме тук пред храма около 200 човека, като сред тях имаше много клиенти. Защото тези промени се отразяват пряко и върху тях. Аз ще си загубя бизнеса, а те ще загубят възможността да си варят домашна ракия по всяко време на годината. А какво е българска трапеза без ракийка?

Управниците ни искат малките обекти да загинат, да закрием казаните и да останат да работят само големите заводи за алкохол. Така българите ще започнат да си купуват ракия от магазина, вместо да си я приготвят сами. Това целят тези промени. Толкова бързо го приеха този закон, че в България никой освен казанджиите не успя да разбере за какво става въпрос", коментира Атанас Рашев. 

Стана ясно, че казанджиите от цялата страна ще се съберат на 14 януари от 11 часа в Пловдив , където са основните организатори на протеста. Там ще бъде учредена Асоциация на казанджиите в България и ще бъдат оформени основните искания и предложения към правителството. 


Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Варна:
Много плажове във Варна може да останат неохраняеми, каква е прич...
Апелативният съд гледа мярката на тъщата на Пейо Пеев
Ремонт на тръбата за Варна спира движението в ключов участък на А...
Супер новина за всички малчугани във Варна!
Само на 10 км от Варна, туристка коментира: Това е моят любим пла...
Предложение: Паркингът на "Колхозен пазар" да стане градска гради...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).