Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кибермагьосниците ще разкрият пред родители от Варна тайните на интернет пространството
Автор: Пламена Николова 09:29 / 11.07.2019Коментари (0)2985
©
Бивши и настоящи студенти от
ВСУ "Черноризец Храбър":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Учениците от ОУ "Найден Геров“ и ОУ "Христо Ботев“ във Варна ще представят пред своите родители тайните на киберпространството, които усвоиха през последните две седмици в рамките на проекта "Кибермагьосници“. Събитието ще е в петък – 12 юли, от 17.00 ч. в Младежкия дом във Варна. По време на срещата преподавателите на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ ще предоставят пред родителите полезна информация за сигурността и избягване на опасностите в дигиталната средата, която ползват техните деца. Образователният проект се реализира от Дирекция "Образование и младежки дейности" на Община Варна и Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Той е в изпълнение на Програмата за стимулиране на дейности и изяви на учениците от училищата в общината и цели да развие техните умения в областта на информатиката, математиката, изкуствата и най-вече безопасното и сигурно използване на дигиталната средата. Проектът обхваща 120 варненски ученици от 17 училища, които  ще преминат през образователния проект "Кибермагьосници“ до края на август.

"Целта на обучението е сигурността в интернет да стане естествена проява за децата – да са наблюдателни, да могат да пазят себе си и личните си данни, да реагират адекватно на възникнали проблеми“, коментира доц. д-р Галина Момчева – ръководител на катедра "Информатика“ на ВСУ "Черноризец Храбър“, която отговаря за обучението. Учениците от 5. и 6. клас на варненските училища шифрират и дешифрират информация, анализират съобщения, скрити в снимки и в звуци. Запознават се с шифроващи устройства и машини. Кибермагьосниците играят с бинарни и шестнадесетични кодове, създават неразбиваеми пароли и изследват "отпечатъците“, оставени в интернет. Предстои и специален час, в който ще се научат да свалят истински отпечатъци, следвайки законите на физиката и химията. Особено внимание е отделено на емоциите на децата и механизмите за справяне със заплахи.

"Чувствам се като истински кибермагьосник!“, сподели Вики Филипова от СУ "Найден Геров“. За шестокласничката най-интересно е шифрирането и дешифрирането на информация. Съученикът й Боян Петров харесва създаването на анимация и вече знае нови похвати за движение на герои. 12-годишната Маргарита Райнова разказа, че по време на курса са създали собствен шифър, с който са кодирали известни обекти на картата на Варна. С особен интерес децата изработиха прототип на най-известната в историята кодираща машина "Енигма“.

Започна обучение на ученици от 3. до 8. клас от различни училища и във Варненския свободен университет. Децата работят в Технологичния институт на ВСУ "Черноризец Храбър“, където изучават магията на информатиката, математиката и изкуствата. Специален момент в обучението им е изследването на тактовете във фолклора и разучаването на народни танци. Младите кибермагьосници подготвят и театрална постановка, с която по интересен начин ще научат възрастните как да се предпазват в дигиталната среда. С особен интерес се очаква и часът, в който децата ще посетят кабинета по криминалистика на университета и ще работят с дактилоскопски отпечатъци.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: