Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кинезитерапевт от Варна вдигна на крака бебе, родено с тегло 780 г
Автор: Екип Varna24.bg 11:54 / 15.09.2016Коментари (4)20354
С помощта на Вержиния Маркарян, кинезитерапевт в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца в кв. "Виница" във Варна, малкият Владислав навакса изоставането в двигателното си развитие и вече прави първите си крачки. Историята на мъничето е поредното доказателство, че с воля, упоритост и всеотдайна работа на високо професионално ниво всичко се постига.

Неочаквано за родителите, Влади се появява на белия свят на 6 август 2015 г. в 6-я месец от бременността на майката Яна Йорданова. Тежи едва 780 грама и е с висока степен на недоносеност. След като е стабилизиран, Влади е преместен от АГ-болницата в Отделението за недоносени в Дома за медико-социални грижи за деца, където прекарва 40 дни. "Д-р Светла Николова, която всеки вторник преглеждаше недоносените бебета, установи, че нашето момче е с прогресираща ретенопатия. В последствие му направи три интервенции на очите и ретенопатията бе овладяна. Благодарение на д-р Николова, на професионалната реакция и грижи от страна на екипа в отделението, взехме Влади жив и здрав у дома. Той вижда и към момента няма проблеми със зрението", добави майката.

"При изписването ни от Отделението за недоносени, д-р Нели Николова, която завежда Центъра за ранна интервенция и рехабилитация в Дома, ни посъветва да дойдем на консултация, когато бебчо достигне тегло 4 килограма. Така и направихме", разказа Яна Йорданова.

Към този момент Влади вече е на 6 календарни месеца, но развитието му е като на 3-месечно бебе. След преглед и консултация, незабавно с него започва работа, буквално от кота нула, кинезитерапевтът Вержиния Макарян, която има солиден опит и квалификация. Към този момент детето реално няма никакви умения. В процеса на рехабилитацията - в рамките на две седмици ежемесечно, Влади наваксва изоставането в развитието си. Днес той е на 1 годинка и 1 месец и заедно с Вержиния вече работят върху самостоятелното му прохождане.

Рехабилитационната програма на Влади се актуализира според това какви двигателни навици вече е усвоил. Започнахме с Войта терапия, включихме и Бобат терапия, за да се стимулира неговото пълзене, обясни Вержиния Маркарян. В много отношения, добави тя, детето дори има изпреварващо развитие за възрастта си. Според специалистът е особено важно да се започне максимално рано с рехабилитацията при недоносените деца, при които има риск от изоставане във физическото развитие или има потенциална опасност да получат двигателно увреждане, или увреда на други функции (говор, фина моторика), сензорни, обучителни, когнитивни или поведенчески нарушения и на по-късен етап да оформят церебрална парализа. Ранната интервенция и рехабилитация могат да предотвратят бъдещи дефицити, каза още кинезитерапевтът.

Майката на Влади - Яна Йорданова, посъветва родителите, които имат и най-малкото притеснение относно двигателното развитие на детето си, да не се притесняват, а колкото е възможно по-рано да се обърнат към специалистите от Центъра. Телефонният номер за връзка с Вержиния Маркарян е 0898 416 679. Родителите могат да се консултират и с д-р Нели Николова (0887 500 417), ръководител на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация. Престоят, прегледите, консултациите и всички услуги са безплатни.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Pepi Kovacheva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: