Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кинезитерапевти във "Виница" изправят на крака деца с церебрална парализа с метода на Войта
Автор: Екип Varna24.bg 09:10 / 12.08.2016Коментари (0)7540
©
Чудото на Войта! Така кинезитерапевтите и рехабилитаторите от Дома за медико-социални грижи за деца във Варна описват ефекта от метода на детския невролог проф. Вацлав Войта. През 50-те години на миналия век, работейки с деца с церебрална парализа, той открива, че техните тела и крайници реагират при натиск на определени точки. Резултатът бил поразителен. След подобна активация, изпращаща импулс от тялото към мозъка, децата преодоляват дефицитите в моториката, наваксват изоставането в развитието си, физически и емоционално.

Десетки са примерите за значителните резултати, постигнати с Войта терапията и при нас, разказа Ася Христова, кинезитерапевт в Центъра за ранна интервенция и рехабилитация към Дома за медико-социални грижи за деца във варненския квартал "Виница". Тя и колегите й от Центъра са единствените във Варна, които работят по Войта и обучават родителите как да прилагат техниките у дома, при това напълно безплатно. Изправяли сме на крака деца с детска церебрална парализа, които в последствие и проходиха. Едни от първите ми пациенти, с които работих, са две момичета. Когато започнах да им прилагам терапията те бяха по на годинка и два-три месеца. Сега са 15-годишни госпожици, обясни Ася Христова, която има 18-години стаж като кинезитерапевт и е специализирала при проф. Иван Чавдаров, управител на Специализираната болница за рехабилитация на детска церебрална парализа "Света София". Друг неин пациент с церебрална парализа вече кара колело, върви самостоятелно и не спира да говори. Редица са случаите на деца, които са започнали са пълзят, стабилизирали са стойката и походката си, преодолели са състояния като например хемипареза (пареза на едната половина на тялото) или са наваксали изоставане в развитието, поради недоносеност. Един от тях е този на малката Мария, която е родена в 7-я месец и е била настанена в Отделението за недоносени бебета в Дома за медико-социални грижи. На 4 месеца майка й я довежда на рехабилитация, тъй като има изоставане в двигателното развитие. Сега Мария е на 10 месеца и е истинска фурия, изпреварила развитието за възрастта си - лази изключително бързо, изправя се сама, върви почти самостоятелно, с много малка помощ от мама.

Най-важното, което родителите трябва да знаят е, че колкото по-рано започне рехабилитацията, толкова е по-голям е ефектът. Войта терапията дава най-забележителни резултати и се прилага основно в кърмаческа възраст, обясни Ася Христова, когато все още диагнозата детска церебрална парализа не е поставена. Тази терапия се прилага по 4 пъти на ден през 3 часа или общо 90 минути дневно. Идеята е с течение на времето детето да натрупа информация и да започне автоматично да изпълнява движенията като например да се обръща от гръб на корем и обратно, да усвои четириопорния стоеж.

Естествено методът Войта не е панацея, обясни Ася Христова. Много важно обаче, според нея, е родителите да бъдат търпеливи и постоянни, да не се отказват и отчайват, тъй като детето усеща и най-малката тревожност у тях. Затова, тук в Центъра, работим в екип с психолози, тъй като психическото и физическото развитие вървят ръка за ръка, добави тя. Продължителността на рехабилитацията е 10 дни в месеца. Приемат се деца както от Варна и региона, така и от цялата страна. Тези, които не са от Варна, се настаняват в Дома за медико-социални грижи безплатно, заедно с придружител.

Кинезитерапевтът препоръча още всички родители, които имат някакви притеснения, свързани с двигателни проблеми при децата им, да не отлагат, а да потърсят специалист незабавно. Консултациите и прегледите в Центъра също за безплатни. Телефонният номер за връзка с Ася Христова е 0887 887 672. Родителите могат да се консултират и с д-р Нели Николова (0887 500 417), ръководител на Центъра за ранна интервенция и рехабилитация.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: