Кинопанорама на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн се провежда в "Камчия"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:07 / 28.05.2018
1464
В Санаторно-оздравителния комплекс «Камчия» започна Кинопанорама на филмовото творчество на Анжел Вагенщайн. От 26 до 31 май гостите на комплекса ще могат да се срещнат с известния сценарист, режисьор, писател и общественик и да видят шест от най-известните ленти.  Кинопанорамата се провежда в седмицата на големия празник на славянската писменост и култура – 24 май, и носи с два акцента - българската духовност и темата "Антифашизъм“.

Официалното откриване на Кинопанорамата бе на 26 май от 15:00 ч. в Актовата зала на Учебно-възпитателния център "Юрий Гагарин“ с прожекция на документалния филм "Държава на духа“. По време на Кинопанорамата в "Камчия“ ще бъдат представени още документални ленти - "Изкуството като оръжие“ и "Криле над България“ и игралните "Допълнение към Закона за защита на държавата“ и "Звезди в косите, сълзи в очите“.

Днес в зала "Пленарна“ на Община Варна, от 18 ч., ще се проведе творческа вечер на Анжел Вагенщайн и среща с обществеността. Ще бъде показан филмът "Звезди“ – носител на 12 от най-високите филмови награди, сред които от Кан, Единбург, Виена, Акапулко, Национална награда на Германия и др. Тойводи класацията за филми, посветени на депортацията на евреите по време на Втората световна война, като след него са "Пианистът" и "Списъкът на Шиндлер".

Днес Анжел Вагенщайн се срещна с учениците от Частното средно училище "Юрий Гагарин“. Той ще се запознае с инициативата на Училището на бъдещето "Белите гълъби на мирното детство“, което стартира от Детския комплекс в Ястребино и достигна до над 60 страни по света. Белите гълъби на децата от "Камчия“ вече "летят“ и на борда на Международната космическа станция. Ще посети маяците на приятелството в "Камчия“  - паметникът на загиналите подводничари, скулптурата на децата-антифашисти, символът на доброто "Одуванчик“ и бюст-паметника на маршал Толбухин.

Анжел Вагенщайн е носител на множество награди, сред които орден "Стара планина", рицарски орден на Франция, три най-високи ордена на Германия и др. Приятел на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“ и на Фондация "Устойчиво развитие за България“. През април 2016 г. избра "Камчия“, за да  представи новата си книга "Серенада за балканска гайда“. Събитието бе в рамките на творческата среща "Писателите на Русия и България – идеи и предизвикателства на ХХI век“.

Той е автор на над 50 сценария на игрални, документални и анимационни филми. През 1980 г. е член на международното жури на 30-ия Берлински международен кинофестивал. Автор е на романите "Петокнижие Исаково“, "Далеч от Толедо“ и "Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Анжел Вагенщайн е най-превежданият български писател за всички времена.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Слънце и температури до 17 градуса за Варна днес
Варненки "гадаят" през социалните мрежи срещу 230 евро на сеанс
Кметът Коцев почете 109-ата годишнина от Арменския геноцид
Варненци остават на тъмно, вижте кога
Мръсните води от автомивка във Варна се отичат в морето?
Този кораб във Варна е записан със златни букви в българската ист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).