Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кирил Йорданов: Близо 1 100 000 са българите в Македония
Автор: Екип Varna24.bg 16:07 / 01.11.2014Коментари (4)2149
© Impact Press Group
Близо 1 100 000 са българите в Македония. Това съобщи Кирил Йорданов, председател на Асоциация на българите по света, по време на Петата сесия на Световния парламент на българите.

На сесията бяха представени доклади свързани с проблемите на българите по света, както и тяхната численост в различните географски райони. Кирил Йорданов коментира, че особен акцент ще бъде поставен върху проблема на нашите сънародници при общуването им с различните институции в България.

По думите му, най-значимият проблем, който и през последната година продължава да бъде водещ е възможността за получаването на български паспорт. Този проблем по думи на Кирил Йорданов не е намерил своето решение и през тази година, като надеждата на Асоциацията, че през 2015-а година ще бъдат предприети конкретни мерки по изчистване на бюрократичните неуредици и процедурата ще бъде облекчена.

Кирил Йорданов коментира, че има много хора по света, които биха върнали своето гражданство и това ще повлияе положително на демографската картина в България. Според него страната ни може да взаимства практиката, въведена и в други държави, като например Румъния, Полша, Унгария и т.н.

"Най-красноречив е примерът на Полша, която с един законодателен акт възстановява гражданството на близо 6 млн. поляци", заяви председателят на Асоциацията на българите по света.

Той добави, че според данните от докладите, които са били представени на сесията става ясно, че например българите, които живеят в САЩ, не срещат трудности за отстояването на своята идентичност, каквито срещат нашите сънародници в съседните на България държави.

"Аналогична е ситуацията и с нашите сънародници, които живеят на територията на бившия Съветски съюз, където законодателството на нововъзникналите държави дава възможност да се съхрани културно-историческото наследство, да се изучава българския език", заяви Йорданов и изрази мнение, че това трябва да се случи и в държави, като Македония, Сърбия, Турция, а дори и Румъния.

От докладите става ясно, че не така стои въпросът със статута и правата на българите в Албания. Кирил Йорданов заяви, че в междуправителствените разговори между България и Албания, винаги се е срещало разбиране и сътрудничество за подобряване на статута на нашите съотечественици, които живеят там.

"Малко по-различен е въпросът с Косово, а освен това категорично не сме съгласни със случващото се на територията на Македония и Сърбия", каза още Йорданов.

Той посочи, че ако се гледа в абсолютни цифри най-многоброен е броят на българите в държавите възникнали след разпада на СССР, което според него е напълно логично.

"Също така компактни и сериозни маси живеят на територията на Македония, където по наша преценка, към момента живеят не по-малко от 1,1 млн. българи", категоричен бе Йорданов.

На въпрос, дали тези хора се определят действително като българи, Кирил Йорданов коментира, че трябва да бъде изградена солидна междудържавна основа, за да не се чувстват застрашени нашите сънародници декларирайки своята самоличност. Той добави, че нашите сънародници в Македония и Сърбия се сблъскват с много сериозни проблеми, когато заявят, че са българи.

"Следват уволнения и друг вид мерки, които им пречат. Поражда се страх, а той може да бъде преодолян само в резултат на междудържавна воля и на мерките, които всички институции в България трябва да предприемат", категоричен бе Йорданов.

На въпрос разполага ли Асоциацията с данни, какъв е приблизително броят на българите живеещи в чужбина, Кирил Йорданов заяви, че те са малко под 22 млн. Той уточни, че цифрата действително изглежда внушително, но в данните са включени информации за старата емиграция, която е малко преди Освобождението и след това се взимат предвид и вече данните за новата емиграция след този период.

"Има се предвид за всички хора, за които знаем, че са с български корен", каза в заключение Кирил Йорданов.

Източник: Радио "Фокус"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на t1960
премахни филтъра

+5
 
 
Киро оправи Варна сега тръгна да оправя БЪЛГАРИТЕ по света , те тия българи избягаха от Родината заради такива като него , кой малоумник го назначи там
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: