Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кирил Йорданов: Не съм уморен, мобилизиран съм за 4-ия мандат
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 22.07.2011Коментари (29)10887
© Varna24.bg
- Г-н Йорданов, казахте си "да" с ГЕРБ за четвърти мандат като кмет на Варна. Изненадата бе за всички. Какво ви накара да приемете?

- В разговорите ни с премиера Борисов стана дума, че е необходим опит в предстоящата реализацията на крупни инфраструктурни проекти. Кои са те? На първо място от стратегическо значение за нашия град е строителството на магистралите "Черно море" и "Хемус", които пък са част от националната инфраструктурна рамка. На второ място предстои реализацията на важни, скъпоструващи проекти от местно значение: изграждане на пречиствателна станция "Златни пясъци" с проектна стойност 48 млн. евро, многофункционална концертна зала, реализация на проекта "Градска мобилност" за 50 млн. евро, преодоляване на свлачищните процеси и възстановяване на пътя "Трифон Зарезан" за 15 млн. лева, дублирането на Аспаруховия мост с нов мост, което е от изключителна необходимост за града и е от международно значение за европейския трафик.

- Но като независим кмет с три успешни мандата вие можете да реализирате тези проекти по същата схема както досега. Защо приемате патерицата на ГЕРБ?

- Времето показа, че когато човек е независим, дори и като кмет, ангажиментите към града са в голяма степен неопределени. Досегашната ми практика налага извода - сериозни, крупни инфраструктурни проекти са възможни само при плътно взаимодействие на общината с държавата. В случая ангажиментът за реализирането на тези проекти е по-ясен и безспорен, когато е приет от управляващата политическа сила. Този позиция е по-печелившата за града.

- Ще водите ли листата на ГЕРБ?

- Аз никога не съм бил член на партия, не се налага и сега да ставам такъв. В разговорите с премиера в присъствието на варненския лидер на ГЕРБ г-н Павел Димитров се уточнихме, че аз се кандидатирам за кмет - без да се налага да водя листата за общински съветници на ГЕРБ.

- Значи сте си извоювал партийна свобода, преборил сте се с партийната вилица!

- Имам пълната коалиционна свобода да разговарям за подкрепата на граждански и неправителствени структури. И нещо много важно - разбрахме се, че създаването на бъдещия ми екип е чисто мой приоритет.

- И няма да допуснете върху вас да бъде оказван партиен натиск?

- Категорично! Този въпрос е изчистен. Взаимното уважение изключва такъв сценарий! Екипът е приоритет на кмета. Казвам го ясно, категорично и изчерпателно!

- Създаде се впечатление, че премиерът като че ли води битка за вас в самата партия ГЕРБ. Така ли е?

- Искам да разсея това невярно впечатление. Ръководният орган на ГЕРБ във Варна, който взима решения, се състои от 26 души. При гласуването на моята номинация е имало само един "въздържал се" и един "против" - г-н Свилен Крайчев, всички останали са ме подкрепили. В София кандидатурата ми е била утвърдена абсолютно единодушно. Не е имало никакви тежки преговори. Не е имало конфликти. Това впечатление бе абсолютно невярно.

- Лични ли са противоречията ви със Свилен Крайчев или става дума за различна визия при управлението на града?

- През двете години, когато бе мой заместник, работихме добре. Няма никакъв личен елемент на противопоставяне в отношенията ни. Категоричен съм и той може да го потвърди. И двамата сме убедени в едно - че варненското пристанище трябва да се развива. Различията идват в преценката ни за мястото, където трябва да се изгради зърненият терминал. Моето мнение е, че ако е в центъра, това би попречило за развитието на града и е крайно неуместно. Мястото на зърнения терминал е навътре в езерото. Такова е мнението и на специалисти, които съм потърсил - от Барселона, Хамбург, Генуа.

- Някои от опонентите ви казват, че община Варна е пред фалит. Вярно ли е?

- До броени дни ще излязат заключенията на две агенции за кредитния рейтинг на Варна. Ще запозная не само варненската общественост, но и страната с тях, за да се види, че няма нищо вярно в такива твърдения. Напротив! Цифрите показват, че за шестмесечието имаме преизпълнение на бюджета с 56%, имаме 8 млн. лв. повече постъпления в сравнение със същия период на миналата година и 23 млн. лв. налични сметки на общината в банки. За какъв фалит говорим? Нека моите опоненти да сменят плочата.

- С какво спечелихте доверието на премиера?

- Съвместната ни работа е с 10-годишна история. Още като главен секретар на МВР г-н Борисов работеше активно с кметове. В последствие, като кмет на София, нееднократно сме разговаряли заедно за проблемите на нашите градове, които в много отношения се припокриват. От години и с г-жа Фандъкова, водим колегиален, пълноценен диалог.

- Кога за себе си взехте решението да тръгнете към четвърти мандат?

- Това бе въпрос на много сериозна лична преценка и семейна дискусия. Но окончателното решение го взех след разговора с премиера Борисов. Човек трябва да бъде реалист.

- Кога стана това?

- След откриването на спортната база срещата премина в работно съвещание по проблемите на рибарите (б.р.19 юни). И от дума на дума нещата стигнаха до моята кандидатура. След това в рамките на седмица изяснихме позициите си.

- А ако нямахте подкрепата на ГЕРБ, какво щяхте да правите?

- Винаги трябва да преценяваш имаш ли сили да сториш нещо и като го сториш, за кого е полезно. В случая с моята кандидатура имаме конкретен ангажимент на голяма политическа сила, на правителството за понататъшното развитие на града, което означава - взаимодействие на община с държава.

- Досега това не е ли било така?

- Дотук никой не беше се идентифицирал в политически план с проблемите на града. И какви са резултатите за тези три мандата? 94 млн.лв. общински средства, пари на варненци, сме насочили към функции с чисто държавно измерение - 34 млн. лв. за поддръжка на имоти държавна собственост, 12 млн. лв. за медицинска техника за държавни болници, финансирали сме покупката на техника за пожарната, автомобили за полицията, давали сме за военни нужди. В същото време субсидията на държавата за града е 53 млн. лв. Опитът ми показва, че тук трябва да се търси златното сечение на ангажимент между община и държава. Иначе всеки те припознава, ама като стане думи за пари, минава встрани и се разсейва.

- Вярно ли е, че и Иван Костов ви е предлагал подкрепа за четвъртия ви мандат?

- Разговаряли сме с г-н Костов, той е опитен политик, за ситуацията в града. Но никога не е излизал с такова предложение към мен. И доколкото разбирам, ДСБ ще си има собствен кандидат в предстоящата надпревара.

- А ДПС? Водил ли сте с тях разговори?

- Не. Не съм водил разговори, но от техни изявления знам, че в края на август те трябва да обявят своите решения - както в национален план, така и по места.

- В БСП и сега има хора, които съжаляват, че са ви "изпуснали" и Борисов ги е изпреварил с номинацията ви?

- Има нещо, което в национален план може би е останало незабелязано, но запознатите с процесите във Варна знаят за категоричното становище на градското ръководство на БСП на тези избори да си имат собствен кандидат, различен от мен. От години това е артикулирано и официално. Що се отнася до моите ангажименти, те винаги са били към варненци. Те са моята партия. Практиката и на трите избора досега показва, че за мажоритарната ми кандидатура гласуват равномерно представители на абсолютно всички политически сили.

- А не се ли чувствате като "предател" към червените, отивайки в лагера на най-сериозните им противници?

- Нека да уточним - предложението, около което се обединихме с премиера и градската организация на ГЕРБ, дойде в празно пространство. БСП отдавна заявиха своята номинация за кмет и сега ще имат възможността да я реализират. Как да се чувствам предател, след като пред мен не е имало две предложения, от които аз да съм избрал едното?

- Станишев ви предупреди, че може да бъдете "изпързалян" в последния момент от Борисов. Давате ли ухо на такива приказки?

- В една такава ситуация да се гарантира предварително развоят и изходът на събитията е невъзможно. Самият аз мога да допусна грешка, да се проваля. Това е част от естеството на работата на всеки от изпълнителната власт, без значение на какво ниво е. Всичко е възможно. Но! За мен протегнатите и стиснатите ръце са достатъчно основание да се счита, че без други условия, това не би трябвало да се случи.

- Не се ли уморихте, г-н Йорданов, три мандата като кмет, за да се устремявате към четвърти?

- Рано ми е за умора! Вие вероятно имате предвид психическа умора, защото знаете, че аз ежедневно се занимавам със спорт, за да поддържам добра физическа подготовка. В годините неизбежно психическата умора се трупа. Но аз не усещам присъствието й в моя делник и в бъдещите си проекти, които искам да реализирам. Няма умора в мен. Напротив! Мобилизиран съм.

- Следите ли в интернет - вече има клипове срещу вас?

- Не и не възнамерявам да отделям време на това. Пред мен задачата е друга - да защитя стореното до този момент и да внуша с много голяма степен на достоверност, на автентичност, че и в бъдеще проектите, с които съм се захванал, ще бъдат доведени до успешен край. Това е моята задача.

Източник: в. "Стандарт"




Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ivan Tsankov
премахни филтъра

0
 
 
Как ми омръзна тая политика и тия циркаджийски кметове.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Милен Цветков загина в жестока катастрофа в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Влизането на България в Шенген
Парламентарни избори 2024
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: