Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кирил Йорданов - портиерът на Варна за всяка нова власт
Автор: Екип Varna24.bg 09:50 / 19.11.2011Коментари (2)3971
© Varna24.bg
Според речника на компютърния сленг "троянецът" е програма, която често сами инсталирате на компютъра си, за да върши нещо напълно нормално. Например за да споделяте музика. Скоро след това се оказва, че троянският кон е влязъл в машината ви по "червения килим", но тайно изпраща номерата на кредитните ви карти на чужд e-mail.

Във Варна усещането за "чуждо тяло" в системата дойде в края на юни с изненадващо посещение на Бойко Борисов. "В партията знаят моите отношения и приятелство с кмета от 10-15 години. Поставил съм задача на лидера на ГЕРБ в града да разговаря с Кирил Йорданов", каза тогава той. Думите му предрешиха изхода от изборите, а само няколкото кадрови жеста, разменени през последните дни, направиха видима ценaта на сделката. ГЕРБ влезе като нов "съдружник" в отношенията на Кирил Йорданов с най-консервативното крило на БСП, целуна ДПС, а бизнес интересите на фирмите около "Химимпорт" и "Холдинг Варна" бяха не само запазени, но и укрепени.

Първата оперативка на новия стар варненски кмет се състоя на 8 ноември. Заедно с кафето и шоколадовите бонбони на масата в кметския кабинет бе сложена и оставката на един от най-дългогодишните му съратници. Бившият заместник-кмет на общината Венелин Жечев обяви, че се оттегля от поста по собствено желание, и отрече какъвто и да било натиск от страна на преизбрания кмет или ГЕРБ. Формалният повод, който той посочи, беше, че не можал и да приеме избора на Йорданов с подкрепата на "формации, съюзи и хора", които по-рано са го ругали. На подобни мотиви, разбира се, никой не повярва, тъй като Жечев не бе известен със склонността си към саможертви в името на политическите си принципи. До варненския кмет той се появи още когато Йорданов беше областен управител, назначен от правителството на Филип Димитров, оцеля при Любен Беров и укрепи позиции при Жан Виденов. Политическата биография на самия Жечев също е твърде интересна. Далеч преди да стане верен другар на кмета Йорданов, на 11 юни 1981 г., едва 31-годишен, но със солидната партийна кариера зад гърба си, той е обявен за най-младия кмет на Добрич и оцелява на този пост цели шест години. Сега обществената тайна във Варна обясни раздялата на Йорданов и Жечев с конфликт, но причината за него едва ли е политическа. Доказателството за това не закъсня. За да няма празно в квотата на БКП, на мястото на Венелин Жечев в новия си екип Кирил Йорданов назначи Богдан Караденчев, последния кмет на Варна до 1989 г. и популярен номенклатурен кадър от онова време.

На 21 септември т.г., в разгара на предизборната кампания, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев пристигна във Варна, за да съобщи важно решение на централния предизборен щаб на движението. То гласеше, че "ДПС ще подкрепи кандидатa за кмет на БСП Борислав
Гуцанов". Цонев дори уточни, че според ДПС арестът на Гуцанов в рамките на полицейската операция "Медузите" през март 2010 г. е бил "политически мотивиран". Той обаче не спомена нищо за проверките, които през май същата година полицията във Варна предприе срещу общинския председател на ДПС в града Янко Станев, свързаната с него фондация "Владиславово" и още няколко неправителствени организации, които работят по делегирани общински дейности в сферата на ромската интеграция. Резултати от разпитите на цели ромски фамилии, направени тогава, така и не бяха оповестени. Но няколко седмици по-късно Борислав Гуцанов бе свален от поста председател на ОбС във Варна, а на негово място бе избран номинираният от ГЕРБ Николай Апостолов. Рокадата бе осъществена с единодушната подкрепа на съветниците от ДПС. Тази история трябва да обясни защо през септември Цонев говореше, но Станев не чу, че ДПС ще подкрепи Гуцанов.

Веднага след втория тур на изборите през октомври т.г. стана ясно, че в 10 изборни секции във Варна, където гласуват основно или само роми, Кирил Йорданов е спечелил с 92.6% от подадените гласове. Почти никой във въпросните секции не е гласувал за Борислав Гуцанов, но затова пък ромите масово са подкрепили президентската двойка Калфин - Данаилов. Въпросните 10 секции се намират в гета, известни като "машината за избори" на Янко Станев. Миналата сряда тя му донесе нова печалба. С гласовете на ГЕРБ и сглобеното от партията т.нар. дясно мнозинство в ОбС на Варна Янко Станев бе преизбран на председателското място в една от най-важните общински комисии - "Бюджет и финанси". Предложението за това беше направено лично от Кирил Йорданов.

Два от от най-бурните скандали в предходния мандат на Йорданов се оказаха предизвикани от акционерното дружество "Холдинг Варна". Най-напред стана известно, че чрез свързаната с холдинга компания "ТПО Варна ЦППБО" собствениците на имоти в града са принуждавани да плащат за нанасянето на корекции и поправянето на "грешки" в проекта за Общ устройствен план на Варна. Във втория случай през пролетта на миналата година в качеството си на министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев призова Йорданов да подаде оставка.

Причината - главният архитект на Варна бе издал през главата на регионалния министър пет строителни разрешения за обекти в крайбрежната зона на Варна, по-известна като "Алея първа" - проект на "Холдинг Варна". Няколко месеца по-късно скандалът бе потушен, а Бойко Борисов публично отказа да отговаря на въпроси по темата.

Сега разпределението на властовите позиции в новите общински структури на Варна показва, че икономическите интереси на кръга компании около "Химимпорт" са отново солидно и надеждно защитени. Пак по предложение на Кирил Йорданов за кмет на градския район "Владислав Варненчик" мнозинството в общинския съвет определи някогашния водещ в телевизия "М-САТ" и лидер на партията "Движение Нашият град" Неделчо Михайлов. На същото заседание съветниците избраха за председател на комисията по архитектура избраната с листата на "Движение Нашият град" Таня Парушева. Тя е бивш председател на надзорния съвет и изпълнителен директор на "Холдинг Варна" и бивш член на управителното тяло на свързания с него "Св. св. Константин и Елена холдинг". В момента Парушева е член на борда на директорите на "ГИС Варна" АД, също част от кръга на свързаните с "Холдинг Варна" компании.

По думите на преизбрания си кмет в следващите месеци Варна трябва да се сдобие с "нова, модерна и европейска" администрация. Какво означава това за последните 12 години могат да кажат варненци. Промяната сега е, че през парадния вход в "системата" на администрацията, разработвана успешно през последните три мандата, влезе ГЕРБ. Влезе, но повече като компютърен троянски кон - за да я използва, без да я променя. И варненските данъкоплатци трябва да бъдат много внимателни какво се случва с парите им. За да не се окаже така, че докато управляващите се правят, че използват програмата, за да си разменят песни на Веселин Маринов, всъщност
да източват кредитните карти на варненци.

Източник: в.Капитал




Още по темата: общо новини по темата: 390
18.12.2011 »
09.12.2011 »
05.12.2011 »
29.11.2011 »
25.11.2011 »
22.11.2011 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Barcafan
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: