Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Китайски магистрати посетиха синята стая във варненския съд
Автор: Екип Varna24.bg 16:54 / 26.05.2017Коментари (0)2099
©
Делегация от Министерството на правосъдието на Китайската Народна Република посети изградената за съдебния район на Варна "синя стая" за щадящо изслушване на деца.

Административният ръководител на Районен съд - Варна Eрна Якова - Павлова посрещна този следобед, в "синята стая" за изслушване на деца във Варна, шестчленна китайска делегация, водена от заместник-министъра на правосъдието г-н Лиу Джъцян. Гостите имаха възможност да се запознаят с условията и техниката за организиране на т.нар. "щадящо изслушване" в сферата на детското правосъдие и механизма за провеждане на разпит на деца, станали свидетели или жертва на престъпление.

Председателят на Районен съд - Варна сподели пред заместник-министър Лиу Джъцян и делегацията от правосъдното министерство на Китай впечатления от опита на магистратите за работа в т.нар. "синя стая" и видовете съдебни казуси, при които преобладаващо се ползва специализираното помещение.

Самата "синя стая" във Варна беше официално открита преди повече от година - на 11 април 2016 г. Тя е първата в страната, изградена от Министерството на правосъдието с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество по проект "Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие". Специализираното помещение е предназначено за "щадящо изслушване" на деца, където те да се чувстват спокойни и сигурни, в приятна и защитена за тях среда, където да могат пред професионално обучени специалисти да споделят преживяванията си, без да изживяват стреса и натоварването от разпитите в съдебните палати. Изградената във Варна "синя стая" се ползва съвместно от сформираните съдебни състави за работа по дела с участие на деца в Окръжния и Районния съд, както и за районните съдилища в Девня и Провадия, органите на досъдебното производство, прокуратурата и Регионалната дирекция "Социално подпомагане".

Статистиката за първата една година от създаването на стаята показва, че преобладаващо делата, по които са правени изслушвания в нея са граждански казуси, разглеждани от Районния съд (по Закона за закрила на детето, свързани с настаняване извън семейството на деца в риск, за които не се полагат адекватни грижи, респективно - с връщане в семейството, след отпадане на риска; лишаване и ограничаване на родителски права; мерки за защита и др.) В около 20% от случаите "синята стая" е ползвана за изслушване на малолетни и непълнолетни по наказателни производства и във връзка с разследвания на полицията в досъдебното производство.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Зърнената сделка
Парламентарни избори 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: