Клаповият мост във Варна - едно уникално съоръжение, останало в миналото

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
08:23 / 26.02.2024
2947
В днешния материал от постоянната рубрика на Varna24.bg"Преди и сега“, ще ви разкажем и покажем стария кпапов мост – едно уникално за времето си съоръжение, останало в миналото.

В началото на ХХ век, с разрастването на следосманска Варна, се явила остра нужда от нов, модерен мост - имало нужда и от прокарване на железопътна линия към южния индустриален квартал. Чак обаче през май 1937 г. започнал строежа на модерен подвижен железен мост. Основите му били на 12 м. дълбочина, върху опора от кварцов пясък. Самият мост бил проектиран за канал с широчина 100 м., със среден отвор, широк 30 м. Подвижната част, система “Шерцер" - изработена от германската фирма МАН, се отваряла само за две минути и половина. През ноември 1938 г. мостът бил завършен, скоро било готово и новото шосе за кв. “Аспарухово". Наречен “Аспарухов", новият мост бил открит на 28 май 1939 г.

Преминаването на корабите под клаповият Аспарухов мост било истинско изпитание за пилотите. С цел намаляване на риска от сблъсък в моста в канала били поставени специални отбивачи – железобетонни колони, забити в дъното и облицовани с дърво, които да поемат ударите от отклонилите се кораби и да ги насочват при навлизане в отвора на моста.

В ранния следобед на 28 януари 1975 г. обаче с моста става тежка авария – при преминаването си през канала в него се блъска руският кораб “Павел Постишев". Налага се демонтирането му, и за да не спира движението са направени два временни понтона. От изоставена линия край гарите Страшимирово и Тръстиково са пренесени и монтирани два железопътни моста, единият от които е устроен като подвижен. По този начин още на 15 февруари 1975 г. е възстановена връзката между двата бряга.

Сега стария клапов мост го няма. Железният – известен и като мост "Родопа", е единствената сухопътна връзка с Острова.

Вижте "Преди и сега" от предния път ТУК

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
23 са регистрираните нарушения във Варна преди утрешните избори 
Пиян украинец вдигна варненската полиция на крак: Не съм терорист...
Отцепиха плажната ивица в централната част на Варна – полиция и з...
Под пълна пара са ангажираните с изборите във Варна
Ресторантите по Северното Черноморие и този сезон ще се опитат да...
Варненци излизат на протест днес: Бездействието убива децата ни!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).