Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна възстановява плановия прием
Автор: Екип Varna24.bg 14:59 / 17.05.2021Коментари (0)1670
©
От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина“ - Варна отново работи с нормалният си (от периода преди пандемията) капацитет, съобщиха от пресслужбата на институцията. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. д-р Пламен Панайотов, остават лечение на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща операция при аневризма на аортния корен, едноетапно оперативно лечение на предсърдно мъждене, минимално инвазивна хирургия на аортната клапа, хирургично лечение на хроничната и остра сърдечно-съдова патология, както и други сърдечни заболявания при възрастни пациенти – тумори и тромби в сърдечните кухини, междупредсърден септум дефект и др. Клиниката работи без прекъсване за спешност и планово лечение, като се прилага въведения през 2014 г. протокол за ограничаване на инфекциите на оперативните рани.

"При лечение на исхемична болест на сърцето (ИБС) в планов и спешен порядък, стремежът ни е за оптимално прилагане на артериална реваскуларизация, следвайки протокол за показания и противопоказания за използване на две мамарни артерии и арт. радиалис, както и хирургия на работещо сърце (ОРСАВ).“, обяснява проф. д-р Пламен Панайотов.

"При лечението на митрална клапна патология през годините сме достигнали до над 80% успеваемост с клапно-съхраняващите операции при митрална регургитация. При необходимост от клапно протезиране използваме най-високият клас механични и биологични клапни протези. Едни от най-често извършваните сърдечни операции са за аортна клапна стеноза - комбинация от клапно протезиране, поради стеноза на аортната клапа и коронарна реваскуларизация. В практиката ни е въведена и имаме отлични резултати с "безшевни“ биологични клапи на аортна позиция – щадящи при калциноза на аортния корен, с отлична хемодинамика, съкращаващи значително оперативното време.“, казва още проф. Панайотов.

Друга интервенция,  която се прилага с добри резултати от началото на 2010 г. в клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Марина“ – Варна  е клапно-съхраняваща операция по Дейвид при аневризма на аортния корен и запазена морфология на клапните платна на аортната клапа.

Едноетапното оперативно лечение на пристъпно или персистиращо предсърдно мъждене чрез крио-аблация, комбинирана с друга сърдечна процедура – клапна или коронарна, постига овладяване на аритмията в близо 80% от случаите при стриктно спазване на показанията. В клиниката са чести и случаите на минимално инвазивна хирургия на аортната клапа чрез мини-стернотомия и на митралната клапа чрез дясна странична мини-торакотомия и хирургично лечение на хроничната и остра патология на аортния корен и възходящата аорта.

През последната година на пандемия, в медицинската литература се появи понятието “collateral damages" – съпътстващи Ковид-19 тежки заболявания на хора, които никога не са боледували от Ковид-19. Става въпрос за всички онези пациенти, които поради страха си от инфекцията и нейните последствия, не търсят своевременно медицинска помощ, или не получават такава.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: