Кметове гостуваха на младите космически надежди в "Камчия“

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:22 / 05.04.2018
2088
Кметът на Община Девня Свилен Шитов, зам.-кметът на община Аврен Живка Костадинова и Илия Илиев - директор на Дирекция "Образование, култура, спорт, социални дейности и здравеопазване" в Община Долни чифлик, бяха специални гости на децата от Международната лагерна смяна Пролетна експедиция «Интеркосмос Днес!». Гостите участваха в церемонията по връчването на сертификатите за успешно преминат начален курс "Млад космонавт“ на новите български космически надежди. Над 100 деца от общините Аврен, Аксаково, Девня и Долни чифлик участват в Пролетнака космическа експедиция.

По време на награждаването най-добрите екипажи демонстрираха придобитите по време на лагерната смяна знания за звездното небе и умения да се стиковат с Международната космическа станция, а за огромния интерес и ангажираността на децата по време на престоя им в Столицата на щастливото детство разказа ръководителят на програмата - космонавт-изследователят Красимир Стоянов.

"Радвам се, че сте натрупали знания в областта на астрономията и космонавтиката и искам да ги споделите, за да науча и аз повече за необятния свят на Космоса“ – обърна се кметът на Девня Свилен Шитов към учениците. Той отбеляза, че за втора поредна година Община Девня изпраща отличници от СУ "Васил Левски“ на престижния учебен лагер в СОК "Камчия“, където малките космонавти съчетават полезното с приятното в модерната и функционална база на комплекса и сред уникалната и съхранена природна среда. През изминалите дни децата от Варненска област, разпределени в екипажи по трима - командир, борден инженер и космонавт-изследовател, овладяваха управлението на единствения в България интерактивен аналог на спускаемия апарат на космическия кораб "СОЮЗ-ТМА“, с който космонавтите излитат и се завръщат на Земята. Те преминаха през редица практически занятия и специализирани беседи, гледаха архивни, документални и научно-популярни и филми в цифровия планетариум на комплекса, майсториха хвърчила и костюми за космически карнавал, а през сводобното си време участваха във викторини или се състезаваха в боулинг залата и плувния басейн на комплекса.

"Поздравявам ви за това, което показахте и се надявам, че и в бъдеще ще продължите да бъдете така упорити. Следвайте мечтите си и ще ги постигнете!“, пожела на децата-участници в смяната космонавтът Красимир Стоянов.

Представителите на общините се обединиха около идеята Пролетната космическа експедиция в "Камчия“ да стане традиционна смяна за най-добрите ученици от Варненска област.

По-късно гостите разгледаха Авиокосмическия център, планетариума и обсерваторията на комплекса, откъдето довечера участниците ще наблюдават преминаването на Международната космическа станция.

Пролетната космическа експедиция "Интеркосмос Днес!“ е програма на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия“, насочена да развива знанията и да разкрива талантите на децата. Смяната се провежда в навечерието на отбелязването на 12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката и отбелязването на 30-годишния юбилей от втория руско-български космически полет. През лятната ваканция - от 30 юли до 13 август, ще се проведе и Международна космическа смяна "Космосът и ние“, за която вече започнаха записванията. По традиция в нея лекции и практически упражнения се водят от космонавти от различни страни.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Тестът за коклюш във Варна е много скъп, хората масово не си го п...
Абсурди заради зелената зона във Варна: Ще може ли мъж да ползва ...
Внимание! Голям клон падна и затвори важен булевард във Варна
Ето кога пускат фонтаните във Варна
Кметът на Варна кани партии и коалиции. Вижте защо
Зам.-кмет на Варна разреши затлачен от години казус


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).