Кметът Иван Портних: 51 училища във Варна кандидатстват за изграждане на STEM центрове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
15:03 / 31.08.2023
4378
"Като Град на знанието за нас е приоритет да работим така, че образованието да бъде в крак с новите технологии, и всички деца на Варна да имат равни възможности за обучение в иновативна образователна среда, за да бъдат знаещи, можещи, но и защитени при взаимодействието с изкуствения интелект, както и да имат време за игри и спорт“, това заяви кметът Иван Портних по време на  Третия международен образователен форум, който се провежда във Варна.

Той е на тема  "Иновативната образователна среда през призмата на емоционалната интелигентност и изкуствения интелект – посоки и предизвикателства“ и е организиран от Община Варна, дирекция "Образование и младежки дейности“, в партньорство с МОН и НСОРБ. Форумът се провежда в Икономическия университет и бе открит от Лилия Христова, директор на дирекцията.

Кметът на Варна припомни, че към момента STEM центрове са изградени  в 4 варненски училища, 3 детски градини и в Логопедичния център. Още 51 училища участват с проектни предложения  по Механизма за възстановяване и устойчивост – за изграждане на STEМ центрове и високотехнологични класни стаи.

"Работим по проект за изграждане на супермодерен учебен комплекс за Математическата гимназия, който ще бъде уникален за страната, като целта е да създадем отлични условия за развитие на младите хора, с интереси в сферите на точните науки“, каза кметът. Той допълни, че във Варна вече има  Google референтно училище – Професионалната гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи, а този тип модел на съчетаване на технологии и свободно общуване е въведен и в още 13 училища в града.

Община Варна организира през лятото безплатни курсове за деца по роботика и програмиране, които ще продължат, поради големия интерес, каза още кметът. Много активно е било и участието в инициативата "Ало Космос, говори България“ на Атлантическия клуб, на която Община Варна бе специален партньор тази година, както и във фестивала "Кибермагьорсници“, по време на който бяха проведени обучения по програмиране, киберсигурност, защита в интернет.

"Предстоят още много нови проекти, защото инвестицията в образованието на децата ни е най-важната задача за нас. Вярвам, че това може да се постигне с добро сътрудничество между държава, местна власт и неправителствен сектор“, каза кметът Иван Портних.

Виж коментарите (2)
Още новини от Новини от Варна:
Експерт от Варна: Язовир Елешница е в опасност, трябват спешни ме...
Близо 100 деца от цяла България бяха отличени в конкурса "Детско ...
За първи път: Пуснаха автобусни курсове тип "шатъл" във Варна
Община Варна се самосезира по сигнали на граждани за косенето на ...
Руши се район, който туристите много обичат да снимат във Варна
Десетки ще бъдат без ток днес във Варна и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).