Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът Иван Портних: Варна се намира в отлична финансова кондиция
Автор: Екип Varna24.bg 11:34 / 09.02.2020Коментари (0)3560
© Varna24.bg
Бюджетът на Варна отново е с отлични параметри което означава спокойна среда за живот, образование и работа и развитие на града с темпове, които успяхме да постигнем през последните години. Това обяви кметът Иван Портних в предаването "Позиция" по Радио Варна. 

Бюджетът за 2020 година е формиран с грижа за хората. Има достатъчно средства за здравни и социални помощи, за карти за градския транспорт за ученици, студенти и пенсионери. Има средства за заплатите на работещите в общинския сектор- здравни и социални работници, учители и културни дейци. Осигурени са необходимите средства за хората в неравностойно положение. Макрорамката се приближава до половин милиард.

Бюджетът за 2020-та година е следствие на упоритата ни работа, като трябва да отбележим, че той бележи ръст в почти двоен размер- от малко над 200 млн лв през 2015 г. до 500 млн лн през 2019 г. Такава е рамката ни и за тази година. Разбира се, това е една динамична среда и вярвам, че в края на годината тази рамка може да бъде увеличена. През годините община Варна няма просрочени задължения, което е един от основните показатели за устойчивост на финансите. Казвам това, защото има много спекулации в тази посока. Напротив, собствените приходи бележат тенденция за нарастване с близо 75%.

Това означава, че варненци работят спокойно, бизнесът се развива и хората имат възможност да си плащат данъците. Не случайно кредитният рейтинг на общината беше повишен през 2019 г. Намираме се в отлична финансова кондиция и през тази година запазваме местните данъци и такси непроменени, с изключение на данъка за придобиване на имущество, който се плаща еднократно. Данък сгради, такса смет на ежегодна основа са непроменени откакто съм кмет. Това позволява спокойно планиране на инвестициите и разходите- както от страна на гражданите, така и от страна на бизнеса. В този смисъл Варна е стабилен град който се развива във възходяща перспектива. 

Ще има ли ръст в образование, здравеопазване и социални дейности?

Образованието винаги е било приоритет в нашата работа и естествено през 2020 г. увеличението на средствата в образование, социални дейности и здравеопазване, сфери, които пряко касаят хората са увеличени. За образование макрорамката е в размер на 154 млн лв, което е 40% от общия бюджет. Увеличението в сравнение с миналата година е 11 млн лв. Планираме строителство на четири нови детски градини.

Какво се случва със здравеопазването?

Функция "Здравеопазване" за 2020 г. е 23,5 млн лв - с 2,3 млн лв повече спрямо 2019 г. Дори при актуализацията на бюджета в края на миналата година отпуснахме допълнително средства за здравните заведения, които имаха нужда. И не става дума само за общинските здравни заведения, които се вижда, че са ни приоритет. Говорим и за МБАЛ "Света Анна", която обслужва спешната помощ на цяла Североизточна България, където мажоритарният дял е на държавата. Обновена е фасадата на болницата, в момента всички отделения в здравното заведение са реновирани, с изключение на операционната, за която от Министерството на здравеопазването осигуряват половин милион лева, а ние ние ще дофинансираме с 250 000 лв. Още 300 000 лв. отделяме за закупуване на нов рентген, тъй като старият трябва да бъде подменен.

А за другите здравни заведения в града?

1,5 млн лв от общинския бюджет са вложени в родилното на АГ болница- за цялостен вътрешен ремонт, закупена бе нова апаратура, изграден е външен асансьор на сградата. Предстои ремонт на покрива и саниране на сградата. Инвестициите са целенасочени и ще продължим да ги правим, докато не постигнем оптимално състояние на материалната база, която да даде възможност на специалистите да си вършат още по-добре и качествено своята работа. През годините в онкодиспансера също бяха инвестирани средства по европейски проекти и програми, плюс общинско финансиране от близо 5 млн лв. Сградата е в много добро състояние след ремонтите, които бяха направени. Остава една малка пристройка, която предстои да бъде ремонтирана. По линия на европейски проект работим за осигуряване на нов линеен ускорител. Цялостна програма имаме и по отношение на ДКЦ-та. Те се подготвят за кандидатстване по европейски програми за осигуряване на средства за енергийна ефективност на сградите, средства ще има и за нова апаратура. Всичко това показва, че здравеопазването е с приоритет за общината заедно с образованието. Що се отнася до социалната програма на общината, тя винаги е била сочена като позитивен пример на национално ниво. Тази година се очаква да бъдат завършени трри нови социални центъра.

Колко са средствата, които ще привлечем по европейски проекти и програми?

Над 100 млн лв. Сега сме в началото на нов програмен период, работим така, че в следващите години да запазим тази тенденция.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: