Кметът Коцев към варненци: Искаме ли да имаме нова модерна библиотека?

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
21:37 / 05.02.2024
1030
Кметът на Варна Благомир Коцев се обърна към варненци със запитване относно това дали жителите на града искат да имат нова библиотека. В своето отворено писмо до гражданите, публикувано на Фейсбук страницата му, Коцев изтъква плюсовете и минусите от реализирането на такъв проект.

Той казва, че съвременната библиотека може да се превърне в център на градския културен живот. Изтъква необходимостта от наличието на европейска библиотека в град, в който има шест висши учебни заведения.

Коцев казва още, че проектът а градска библиотека на Варна е избран с международен архитектурен конкурс. Сградата предвижда да има триетажен подземен паркинг, множество пространства и зали за различни културни дейности, техническа обезпеченост и много други дадености. Проектът е за 7 надземни етажа, завършени със стъклена фасада и зелени пространства.

Градоначалникът обаче предупреждава, че ще са необходими средства в порядъка на 50-60 млн. лева, както и унищожаването на градската градинка и зелената площ до общината. 

Цялото писмо:

Скъпи варненци,

Време е да вземем едно важно решение за нашия град.

Искаме ли да имаме нова модерна библиотека

Както знаете, съвременните библиотеки отдавна вече не са само големи салони с рафтове за книги, а културни средища, наситени с мултифункционални пространства, зали за събития, презентации и концерти, читални, кафенета и помещения за срещи и екипна работа.



Днешните европейски библиотеки са центрове за общуване, култура, работа и учение – дейности, от които градът има нужда, ако иска да реализира напълно своя потенциал. Варна е университетски град с 6 висши учебни заведения, а няма модерно пространство, където студенти, учени и професионалисти заедно да напредват науката.



Проектът за градска библиотека на Варна е избран с международен архитектурен конкурс. Сградата предвижда да има триетажен подземен паркинг, множество пространства и зали за различни културни дейности, техническа обезпеченост и много други дадености. Проектът е за 7 надземни етажа, завършени със стъклена фасада и зелени пространства.

Но библиотеката има и своите предизвикателства.



Тя ще струва между 50 и 60 милиона лева, които тепърва предстои да осигурим. Предишната общинска администрация е заплатила близо 1 милион лева за архитектурния конкурс и удължаване на разрешителното за строеж. Пари, които ще бъдат безвъзвратно похабени, ако не се вземе решение за стартиране на проекта в близките месеци.



И още: Мястото, където е предвидена да се реализира библиотеката, не може да бъде променяно. То е градска градинка и зелена площ точно до сградата на Общината. Това означава, че ще загубим няколко големи дървета и част от зелените пространства, преди да ги изградим наново, тъй като това е част от проекта.



Призовавам варненци да изкажат свободно мнението си за изграждането на нова градска библиотека, за да вземем това решение заедно. Моля, споделете мислите и разсъжденията си в коментарите под тази публикация и очаквайте още форми на дебат по темата в близките дни и седмици.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Варна:
Във Варна: Военноморските сили почетоха паметта на загиналите за ...
Кметът на Варна: Театралният фестивал "Варненско лято" утвърждава...
Кметът Коцев почете Христо Ботев и загиналите за свободата на Бъл...
Навръх Деня на детето полицията във Варна организира хайка за неп...
Министърът на културата: Фестивалът "Варненско лято" е гордост за...
Във Варна ще бъде отново много топло през деня, следобед обаче ще...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).