Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Общината ще унифицира облика на търговските обекти в центъра
Автор: Екип Varna24.bg 12:39 / 06.04.2016Коментари (0)1554
© Varna24.bg
Собствениците на стари сгради, със статут на културни и архитектурни паметници, ще бъдат заставени по най-бързия начин да реставрират фасадите на имотите си, за да може лицето на търговските улици в центъра на града да добие единен архитектурен облик.

Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg

"Знаете, че сме предприели много активна кампания по отношение съхранението на старите паметници на културата, но за съжаление процесът е изключително мъчителен. С ежедневен труд успяхме да актуализираме списък от 400 обекта, който вече мина одобрение през Министерство на културата. Изработили сме още 175 обекта, които се надявам много бързо да добавим към списъка. Същевременно създадохме отдел, който издирва собствениците и ги приканва нотариално да извършат необходимите дейности по укрепването и възстановяването облика на старите паметници на културата. 

Бул. "Княз Борис I" е една от пешеходните улици, където има много търговски обекти. Мен лично ме възмущава как всеки магазин е с различно оформление. Липсва естетика в градската ни част, затова знаете че миналата година настоях да се въведат регламенти по отношение на тенти и чадъри за заведенията. Да бъдат унифицирани в една цветова гама. В момента подготвяме активно предложение за промяна в наредбата, която да унифицира изгледа на търговските обекти по централните улици в града.

Общината ще проверява активно. Специално внимание съм обърнал на районните администрации, тъй като контролните функции се падат на тях. Няма да има никакъв толеранс. Знаете, че в който и европейски град да отидете подобна гледка няма да видите. Има правила, по които са оформени магазините и международните вериги се съобразяват с тях. 

Вярвам, че няма причина да се отличава от тези европейски практики", каза кметът.

Относно слуховете, че инвеститори подготвят унищожаването на сградата на кубинското посолство в града Иван Портних коментира:

"По отношение на напористите инвеститори също сме изключително активни. Правим всичко възможно да бъде спрян този нездрав интерес. Знаете, че много сгради са оставени безстопанствени с надеждата да паднат и на тяхно място да се реализират нови. Затова сме започнали с нотариалните покани. Ако в предписаните срокове не бъдат предприети действия от собствениците, тогава Общината ще използва правото си тя да предприеме мерки по възстановяване на сградите, като това ще се случва с ипотека на имота, продан и възстановяване на средствата, които общината е вложила в ремонта. Няма как да се съгласим, че собствениците взимат огромни наеми от наемателите на магазини, в същото време не плащат данък сгради поради това, че са включени в списъка като паметници на културата. 

А ние сме ги освободили от данък, за да поддържат сградите в нужния вид. Месечния наем сигурно е достатъчен да се оправи фасадата", коментира кметът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Детски градини и ясли във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: