Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Подхванахме и решихме проблеми на Варна, които с десетилетия не са били докосвани!
Автор: Екип Varna24.bg 09:35 / 30.12.2019Коментари (5)4325
© Varna24.bg
Архив
Кметът на Варна Иван Портних съобщи в предаването "Позиция" на Радио Варна, че правителството е превело на общината над 25 750 000 лева. Средствата са изразходвани за строителството на новия булевард "Васил Левски" и са върнати в общинския бюджет. Той информира, че със съдействието на ръководството на МРРБ са осигурени и 15 милиона лева за реализирането на проекта за укрепването на свлачището на "Трифон Зарезан" с изграждането на естакада. Строителството започва в началото на 2020 година.

Успехите на изтеклия мандат Портних коментира така:

"Подхванахме и решихме теми които с десетилетия не са били докосвани. "Стадион Спартак", Дупката в центъра на Варна. Не искам да спекулирам с тази тема, но никой не смееше да посяга в района на Максуда. Виждаме как сега изглежда този район, погледнете снимките от там само преди три години- каза Портних. "Разликата е огромна и този процес ще продължи и през следващата година"- допълни той.

За видеонаблюдението кметът каза следното:

"След дълги преговори придобихме активите на австрийската фирма "Ефкон АГ" , де факто на нулева цена, като разход за общината"- каза Иван Портних коментирайки сагата с видеонаблюдението в морската столица. Камерите са работещи и в момента, работим по интегрирането им към цялостното видеонаблюдение което е изградено и се изгражда в момента, каза още той:

"Ние нямаме сериозен инфраструктурен обект който да не включва компонента видеонаблюдение. Всичката техника и камери ще бъдат интегрирани в една система, командния център на която ще бъде разположена в така известната сграда на Стоматологията на бул. "Съборни". Естествено сигнал ще имаме и от МВР. Ще продължим да надграждаме на системата не само по пътищата и пешеходните зони, тъй като тя играе превантивна роля и по отношение на криминалния контингент."

Иван Портних призова и за по сурови санкции срещу нарушителите на Закона за движение по пътищата, тъй като според него сегашните не играят достатъчно дисциплинираща роля. Община Варна също е инициатор за нови промени в закона, така че тези които не се съобразяват с правилата, да носят по тежки последствия.

За икономическата зона край Аксаково Иван Портних съобщи:

Започнахме този проект с община Аксаково, 9000 дка, минахме предварителните съгласувания със съответните министерства. Общия устройствен план на Аксаково беше одобрен от общинския съвет там и буквално преди празниците беше внесен в министерството на околната среда. Надявам се, че до няколко месеца, ще има влязъл в сила ОУП и с подкрепата на правителството, ще започне изграждането на инфраструктурата на тази икономическа зона.Според Портних университетите ще захранват с кадри бъдещите предприятия, които ще се ситуират в икономическата зона. Интересът към нея е нараснал, инвеститорски интерес е налице и поради факта, че правителството се ангажира с изгражда на автомагистрала "Хемус" като е осигурило средствата за довършването и.

За задълженията на фирма "Градски транспорт" и ще бъде ли повишавана цената на билета: 

"Цифрите които се размахваха, като задължения на общинския превозвач "Градски транспорт" към днешна дата не са такива и то в позитивна насока", каза кмета на Варна. Според него върви трансформация в дружеството, при преминаване от хартиен носител към електронна билетната система, като този процес, ще продължи още няколко месеца, докато хората започнат да използват магнитните карти, които правят системата много по ефективна. Иван Портних не отговори директно дали ще се повишава цената на билета, като напомни, че принципал на Градски транспорт ЕАД е общински съвет.

За презастрояването и контролът:

Има малко намаление на приходите от продажба на общинско имущество. Това е така защото решихме, покрай този бум на строителството, да намалим сделките с общински имоти и по този начин, макар и малко, да не допринасяме до презазстрояването което се случва. Този проблем става все по голям, за всеки един от нас, варненци.

Според варненския кмет, проблемите с презастрояването са заложени години назад, със Закона за реституцията и връщането на земята в реални граници. След това проблемът е задълбочен с приемането на Общия устройствен план. За пример Портних посочи районът около Паметника на Българо- съветската дружба. "В ОУП там са заложени едни параметри, буквално на неограничено строителство. Няколко пъти лично с мой подпис съм спирал подобни строежи. Но тъй като закона е на страната на подобни инвеститори, които влизат в съда с плана на ОУП-а, те в крайна сметка и печелят обжалванията."

Забавянето на процеса, не го спира. Тази спекулация, че този бум на строителството се случва заради сегашната администрация е абсолютна неистина. Там където сме могли, където сме имали правно основание и възможност ние сме ограничили тези процеси- с отстояние, етажност, височина- каза още Портних.

За данъчното бреме и ще има ли увеличени налози:

Според кмета на община Варна, във Варна, за разлика от други градове, единствения данък който ще бъде увеличен е данъка за придобиване на имущество, който е еднократен и не засяга всички лица, а само тези които в конкретната година имат сделки с недвижими имоти или с МПС.

Иван Портних: Една от най коментираните теми на последната сесия беше "повишаването на данъците". Трябва да напомня, че за миналия мандат бях поел ангажимент да не повишаваме данъците и удържах на обещанието си. Сега в цялата страна, в големите градове върви процес на повишаване на данъците. Това което ние направихме, че на база разчети и оптимизиране на общинския бюджет, единственото което ще повишим е данък придобиване на имущество. Данъците които касаят варненци на ежегодна основа си остават непроменени.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.01.2020 г.
0
 
 
Портних, кога ще ремонтирате моста - чакате да падне ли? Правителството имаше милиони левове за дълбоководен канал, а за ремонт дори не се говори... Да, хубави са площадките за игра... Но, когато си болен - на лекар ли отиваш или си купуваш нова дреха.
Aнонимен
на 30.12.2019 г.
0
 
 
Е то и за Техноимекс как е превзет се крие, нали е ученичка на др.Костов, какво друго да научи от него!!!
Aнонимен
на 30.12.2019 г.
0
 
 
А за Хайфа, пак нищо.
Aнонимен
на 30.12.2019 г.
0
 
 
Нямаш работа в аксаково. Твоята работа е в с. Тополи. Децата нямат дрехи, обувки и храна!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: