Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Предстои да бъде разгледана новата транспортна схема на Варна
Автор: Пламена Николова 10:44 / 11.02.2020Коментари (6)5173
© Кадър ТВ
Предстои да бъде внесена за разглеждане в комисията по транспорт новата транспортна схема на Варна. Това съобщи на заседание на Общинския съвет във Варна кметът Иван Портних, предаде репортер на Varna24.bg.

Той отговори на запитвания от съветници относно презастрояването на града, поставянето на преместваеми обекти и рекламни съоръжения. Ето какво коментира градоначалникът:

"Днес сесията е от особено значение, трябва да се приеме бюджета на града, който беше гледан от колегите общински съветници на редица комисии. Идеален бюджет вероятно няма, но вярвам, че този бюджет гарантира стабилност и развитие на града през 2020 г. и е добра основа за развитието на Варна, която надявам се Общинския съвет да подкрепи.

Предвид някои изказвания на съветници, знаете, че сме декларирали нежеланието си да се появяват всякакъв вид преместваеми обекти в обхвата на целия град нестандартизирани, неестетизирани. На такива сме били свидетели в годините, от няколко години съм забранил издаването на разрешения за нови такива обекти. Ясно е, че цялата схема за поставянето на търговските обекти трябва да бъде преразгледана, тъй като част от тези обекти са наследени с десетилетия назад и те не касаят този мандат на съвета. В този смисъл приветствам изцяло създаването на комисия, която съвместно с администрацията да направи и ни представи преглед на завареното положение такова, каквото е било, и да се опитаме заедно да създадем съответните правила с промяна на наредбата.

Същото касае и рекламните елементи, и тук няма как да говорим за влияние на пазара. Простичък е механизмът. Знаете, че в града има повече рекламни елементи, визирам табели и билбордове, отколкото е нормално. За голяма част от тях назад във времето са издавани разрешения, които към днешна дата не съответстват на нормативите, отстояния от кръстовища, клас на пътищата, на които се намират и т.н. Факт е, че сме спрели този процес на безотговорно изникване на нови елементи, които загрозяват градската среда. По основните пътни артерии, където правихме ремонти, в голяма степен сме се опитвали да премахнем незаконно съществуващите билбордове и рекламни материали.

Съгласен съм, че трябва да се ревизират условията за издаване на подобни разрешения, защото знаете, че градът е масово облепен от табели, харчим отгоре на всичко ежегодно не малко средства за отстраняване на незаконни такива по протежението на булевардите. Аз лично ще продължа да подкрепям тезата, че реклама трябва да има, но тя не може да е за сметка на естетичния вид на Варна, затова трябва да намерим баланса в тази посока.

По отношение на ПУП-овете, имаме изготвени такива в резултат от възлагания на общината, така и поради частни инициативи. Ще предоставя за разглеждане тези ПУП-ове, защото те много добре илюстрират как се е случило застрояването в различни райони в града, за да видим всички как с приемането на подобни ПУП-ове назад във времето, което не касае администрацията, която е в момента, са допуснати тези строителства, които се случват в момента и които широката общественост счита, че се случват, защото някой разрешава нещо днес. Което не е така. Това са 16 ПУП-а, които сме спрели и не сме процедирали, защото всеки един от тях предполага ново строителство в различните микрорайони. Това е бил механизма, чрез който строителството се случва в момента. Одобряването на тези ПУП-ове минава с решение на Общинския съвет, но нека не само съветниците, а всеки един гражданин да види как се е стигнало до ситуацията днес, и че тази ситуация няма нищо общо с решения, вземани в този или предходния мандат на съвета.

По отношение на транспортната схема, това е също важен въпрос. Със средства от Европейската банка беше избран консултант по техните правила, има изготвено предложение. Във връзка с изграждането на бул. "Левски“, най-мащабното пътно съоръжения на Варна в последните години, което преразпределя трафика в града, задържахме разглеждането на новата транспортна схема с оглед на това да видим какво влияние ще има булеварда върху движението във Варна както в активния сезон, така и изявен него. Смятам, че след като сме натрупали статистически опит вече, може да започнем да разглеждаме новата транспортна схема, която ще внеса за разглеждане в транспортната комисия.

Относно сигналът за разбити тротоари около Музикалното училище, там има стари дървета, чийто корени не може да бъдат рязани безотговорно. А иначе всички средства от синята зона ще бъдат разходвани за ремонт на тротоарните настилки и инфраструктурата. Виждате, че сваляме колите от тротоарите и осигуряваме нормални условия за пешеходците, за възрастните хора и майките с количките", коментира Иван Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 12.02.2020 г.
+1
 
 
В българския тълковен речник "На хората вече им писна" и "скоро идва видов ден" означават времетраене от поне 30 години
Aнонимен
на 11.02.2020 г.
+1
 
 
Ако разкарате билбордовете по Владислав ще е добре.
Aнонимен
на 11.02.2020 г.
+1
 
 
Здравейте !То и в Перник е много зле положението-вода нямат от 2 месеца,никой нищо не прави по решаването на този проблем !
Aнонимен
на 11.02.2020 г.
+1
 
 
Има още пари за лапане, като гледам от две години няма изчистена улица , а за маркирировка да не говорим ! нагли , нагли хрантутници !
Aнонимен
на 11.02.2020 г.
+1
 
 
Света вода ненапита той милия. Всичко му заварено, назад във времето, все едно вчера е станал кмет, пардон марионетка. Ваньо малко ти остава да бъдеш съборен и да избягаш като бит пед***с като предшественика си. Просто ви трябва една грешна стъпка и ще се сгромолясате, на хората вече им писна кварталите да са строителни площадки и не само.....
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: